В стегнат марш под звуците на Военноморския духов оркестър преминаха по русенските улици военни моряци от почетната рота, пристигнали вчера специално за началото на честванията на 135-ата годишнина на Военноморското училище. Шествието потегли от Паметника на моряка, където бяха положени венци от началника на военноморските сили контраадмирал Митко Петев, от областната и общинската управа, от свързани с корабоплаването предприятия и от випускници на ВВМУ. Накрая поставиха своя венец и децата от русенския морски скаутски клуб „Приста“. 
Преди това през деня началникът на ВВМУ, създадено през 1881 година в Русе, капитан първи ранг Боян Медникаров разказа за училището днес. Там се обучават 2800 студенти и курсанти, от тях около 200 са чужденци, като най-много са гърците - близо половината.
От Русе в момента има 1 курсант и 7 студенти, каза Медникаров в отговор на въпрос на „Утро“. Проблема с липсата на млади подготвени кадри, който тревожи русенските морски специалисти, началникът на ВВМУ обясни с регламента на националната изпълнителна агенция „Морска администрация“. Според него за речните капитани не е важно образованието, а колко пъти си минал през определен участък на Дунав, а това демотивирало младите хора да учат за речни корабоводители. Все пак, Медникаров призна, че една голяма част от дипломиралите се в Морското училище работят за чуждестранни фирми, където се представят отлично, а заплатите им не са по-малки от 3 хиляди евро. 
Морското училище винаги е било номер едно, каза кметът Пламен Стоилов и подчерта, че речната столица на България винаги се е гордеела с това, че началото на ВВМУ тръгва именно от Русе.   
Русенската програма на честванията продължи с концерт на Военноморския духов оркестър в Доходното здание, последван от красива заря.