Всеки момент се очаква да бъдат оповестени промените в нормативните документи, които ще регламентират отглеждането на домашни свине и ще извадят на светло тази дейност, след като тя години наред е била в сивата икономика. Това бе едно от исканията, поставени пред Министерството на земеделието и горите, от учредената след кризата с африканската чума по свинете Национална асоциация на малките и средните земеделски производители, съобщи председателят й Димитър Петков.
Нещо повече - ако от държавното ведомство удържат на обещанията си, дадени на проведените срещи с представители на организацията, развъдната дейност в селските дворове също ще може да се узаконява, както и да се ползва за нея помощ от Фонд "Земеделие", коментира той. 
Свиневъдните обекти ще бъдат три вида - индустриални, фамилни и тип "заден двор". За всеки от тях ще бъдат заложени съответни мерки за биосигурност. След като се регистрират по регламентирания ред, стопанствата ще може да кандидатстват и за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони.
Очаква се още ветеринарните власти да контролират на място дейността на домашните стопанства.
Вероятно ще бъдат повишени изискванията за биосигурност и в индустриалните свинекомплекси, след като част от тях допуснаха зараза от африканска чума.