Регламент за работа с доброволци да бъде разработен от държавата и той да послужи за основа на Закона за доброволчеството, какъв липсва в България. За това настоява кметът Пенчо Милков в писмо до министър-председателя Кирил Петков. „Във времена на криза трябва да се реагира бързо, а общинските администрации често се оказват твърде тромави в сравнение с гражданските организации“, пише кметът.
Той се срещна с общинското ръководство и представители на Областния съвет на БЧК в Русе, с които обсъди необходимостта от уреждането на статута на доброволците, които активно посрещат и помагат на бежанците от Украйна. Преди това много граждани и НПО помагаха доброволно на местните власти в овладяването на пандемията от Ковид-19. И всичко това те правят от добро сърце и обикновено със собствени средства.
Затова в писмото си до премиера кметът настоява да бъдет уредени подборът, оценката на качествата и обучението на доброволците, регистрацията и отчитането на труда им, отговорност на организацията, от чието име те полагат доброволен труд, както и финансирането и отчетността на разходите за транспорт, храна, застраховки и др.
Освен това Пенчо Милков е категоричен, че е необходим и Закон за управление на кризи от военнополитически и вътрешнополитически характер.