Предупреждения за опасно време – код „Оранжев” и код „Жълт”, ще са в сила за 16 януари. Очакват се силни снеговалежи и сериозна снежна покривка. Ще се образува и поледица, предава репортер на БГНЕС.

Оранжевият код за опасно време е в сила за 8 области на България. Той е обявен за областите Кюстендил, Перник, София област, София-град, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тези области ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти януари ще достигне 15 сантиметра, на места до 20 сантиметра, но снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява.

В 13 области на страната е обявен жълт код за потенциално опасно време. Кодът е в сила за 5 области на Южна България и за 8 области на Северна България.

В Благоевград дъждът ще премине в сняг, най-късно, едва привечер, в крайните южни райони от областта. Ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 10 сантиметра, но снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра.

В областите Смолян, Кърджали, Пловдив и Стара Загора през деня на 16-ти януари дъждът ще премине в сняг. Привечер и през нощта срещу 17-ти ще се образува снежна покривка до 10-15 сантиметра.

В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград и Силистра ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 10 сантиметра, но снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра.

Метеоролозите на НИМХ предупреждават, че за всички области обстановката ще се усложнява.