Девет години затвор вместо първоначално постановените 15 години е присъдата, с която Русенският окръжен съд наказа гръцкия шофьор Йоанис Коцидис. 45-годишният чужденец бе заловен на 13 май 2014 година на Дунав мост в опит да прекара през граница хероин за 2.5 милиона лева. Незаконният багаж от 50 пакета наркотик бил натъпкан в черен сак и куфар, които Йоанис трябвало да пренесе от Турция до Белгия. Скрил ги под леглото в кабината си, като според неговата версия мислел, че става въпрос за злато, а не на дрога. Обещани му били 30 000 евро възнаграждение за контрабандата.
Коцидис оспори вината си и въпреки че получи минималната по закон 15-годишна присъда, обжалва до последно наказанието си. Докато през ноември Върховният касационен съд видя пропуски във воденето на съдебните заседания и по-конкретно - на Коцидис не му е предоставен навременен гръцки превод на присъдата. 
Затова делото започна от нулата и контрабандистът отново прекрачи съдебната зала в Русе. Този път обаче направи пълни самопризнания за наркотрафика и се сдоби с облекчена присъда. Освен това съдебният състав сметна, че не става въпрос за особено тежък случай и преквалифицира престъплението в по-леко. Освен да изтърпи едва 9-годишна присъда, Коцидис ще трябва да плати и 75 000 лева глоба. Сумата е далеч по-скромна от присъдените първоначално 200 000 лева. Наказанието обаче е само на първа инстанция и може да се оспори.