Около 150 души са изгубили работата си в Агенция "Митници" миналата година, заради подкуп, но засега осъден митничар няма. В момента тече преструктуриране и на другите митнически учреждения и е възможно да има и още закривания.

Това заяви директорът на Агенция „Митници” ген. Ваньо Танов пред БНР по повод закритата от вчера митница на „Свиленград”. Във всеки един град - Свиленград, Кърджали, Хасково, в целия регион има митнически бюра, които да обслужват бизнеса, уточни той.

По отношение на митница "Свиленград", ген. Ваньо Танов обясни, че е закрито единствено митническото учреждание. Засега работата си са изгубили само трима души, които нямат достатъчно квалификация, за да работят на терен. Работните места на митничарите, срещу които има повдигнати обвинения след разбиването на организираната им група за събиране на подкупи, са временно закрити. През декември бе разкрито, че от преминаващи автомобили се вземат между 5 и 300 евро, за да бъдат пропускани без проверки

Ген. Танов уточни, че подкупи са получавани на пункта Капитан Андреево. „Тече структурна реформа и аз не изключвам и друго териториално-митническо учреждение да бъде закрито. В митницата на Капитан Андреево е закрита администрацията. Закрити са тези длъжности, за които има обвинения. Докато текат съдебните дела за тези бройки няма да бъде обявяван конкурс”, каза митническият шеф.

Според него едно от средствата за борба с корупцията е повишаването на заплатите на служителите. „През периода 2009-2013 година пет пъти бяха вдигани заплатите в Агенция „Митници“. Сега предстои ново увеличаване на заплатите. Заплатите ще бъдат повишени с 200 лв. Това увеличение е за младшия състав, около 30%. За другия състав, който е с по-високи заплати, няма да има такова сериозно увеличение. Преструктурирането завърши вчера. Трима души от тези, които нямат образувани следствени дела са останали без работа. Ако те имаха нужната квалификация, можеха да бъдат прехвърлени в други учреждения, заяви Танов.