Въпросът с даренията е уреден по определен начин в новия Закон за МВР, който е приет на 24 февруари 2015 г., т.е. времето от преди аз да бъда министър.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след откриването на сграда на Обединените сили за противодействие на наркотиците, предаде БГНЕС.

В резултата на този закон, Бъчварова е била длъжна да издаде разпореждане за правилата, по които да се осъществява тази дейност и по-късно такава заповед е издала, разясни тя.

(Според оповестения от МВР регистър на направените дарения за периода февруари – септември 2015 г. общата сума на даренията е 2 583 708.21 лв. Сумата по международни договори за същия период е над 2 400 000 лева. – бел. ред.)

Бъчварова посочи също, че има различни форми на финансиране на държавни структури. Някои от тях включват и дарения, и е въпрос на цялостна политика дали това ще бъде допуснато за МВР или не. Според нея се гарантира контролът и са определени правилата за получаване на дарения. „Изключени са и не се допускат дарения от частни компании и частни лица. В закона се допускат международните дарения и такива от държавни предприятия и структури”, посочи Бъчварова. Според нея само чрез строгия контрол може да се следи дарението да не се превърне в скрита форма на давление върху дейността на МВР.

Вицепремиерът каза също, че Публичният регистър на даренията дава добра гаранция, че с тях не може да се спекулира. Там може да се погледнат сумите и да се види, че те не са големи. Даренията са били предоставени по места, където е трудно да се осигури поддръжката на техниката.

Бъчварова заяви също, че концепцията за реформи в МВР е готова. В момента се правят последни съгласувания с други институции и ще продължи административната реформа, като служители ще бъдат преназначавани. Тя посочи и че реформата във ведомството ще бъде развита по седем направления.

Относно случаите на нападения от страна на бежанци към жени в Германия, вътрешният министър посочи, че МВР следи какво се случва там. „Мисля, че мерките, които сме организирали са доста строги и гарантиращи сигурността на гражданите. Разбира се, не на 100%, но организацията е насочена към това да се реагира бързо, ако има такива случаи”, посочи тя.

Колегите работят по всички случаи на грабежи в столицата и по тази причина към момента не може да се даде някаква информация. Бъчварова посочи, че се работи с повишено внимание. Според нея грабежите са доста притеснителни. Само за последните дни станаха два големи обира в София – беше обран банков клон в „Люлин”, а снощи заложна къща също в столицата.

По време на откриването Кайли Уилямсън - регионален директор на ДЕА за страните от Средния Изток и Балканите, заяви, че концепцията на тази сграда представлява 20 години на сътрудничество и съвместна работа между ДЕА и българските правоохранителни органи. По думите му е общо усилието да се залавят наркопласьорите и да се прекъсват наркомрежите.

В правоохранителната ни дейност имаме много средства и механизми за разследване, които ни позволяват да работим. Някои от тях са сложни и високотехнологични. Най-успешното средство за разследване, с което разполагаме е способността ни да изграждаме партньорсва и да обменяме информация, посочи той.

Мартина Стронг - временно управляващ посолството на САЩ в София, заяви, че откриването на тази сграда показва нивото на стратегическото сътрудничество между двете страни. Тя открои и значимите успехи, които са постигнати в съвместната работа между българските и американските служби. Тя посочи, че инвестицията в тази сграда е 2 млн. щатски долара.

От своя страна пък Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП, заяви, че чрез съвместните успехи между нашите и американските служби пред април е открит и офис на ДЕА в България. Той посочи също, че заради мястото на страната ни, тя се използва като мултинационални престъпни групи за трафик на наркотици, оръжие, контрабанда, незаконна миграция и други.