Учени и оръжейни експерти от Ислямска държава са създали ново модерно оръжие за сваляне на пътнически самолети.
Наскоро в интернет се появиха кадри, показващи джихадисти в сирийската база на групировката в Рака да създават собственоръчно направена топлинна батерия, която да бъде използвана при изведени от експлоатация зенитни ракети. Според експерти терористични групировки имат от десетилетия достъп до такива оръжия, но е много трудно съхраняването им и създаване на топлинна батерията за функциониране на ракетата. За подобно нещо са необходими задълбочени познания.

Според оценката на Ким Сенгупта, кореспондент по въпросите на отбраната на в. „Индипендънт“, направеното от джихадистите е от особено значение. „След като САЩ и Великобритания влязоха в Афганистан през 2001 г. имаше опасения, че ракетите „Стингер“, дадени от американците на афганистанските муджахидини да свалят руски самолети, могат да попаднат в ръцете на талибаните и да бъдат използвани слещу западните сили. Това не се случи, тъй като батериите на ракетите имат ограничен срок на годност и талибаните не са били в състояние да намерят начин за заобикаляне на този проблем. Ако от ИД са разработили процес, който им дава възможност да заменят тези батерии, това очевидно предизвиква голяма загриженост.“

При достъп до такива батерии, джихадистите биха могли да възстановят за бойни действия хиляди излезли от употреба зенитни ракети. Твърди се, че ракетите, показани в кадри по Sky News, са с точност до 99%, след като веднъж прихванат своята мишена.

Още през 2014 г. се появи безпокойство, че ИД може да използва изоставено или остаряло западно въоръжение, след като беше съобщено, че джихадисти от групировката са пленили превожзни средства, оръжия и дори ракети от въоръжената от САЩ иракска армия по време на напредването си в Ирак.

В друг видеоматериал, за който от Sky News твърдят, че им бил предоставен от Свободната сирийска армия (ССА), взела го от обучен в Турция джихадист, се вижда изпробване на дистанционно управлявана кола. Става дума за поставяне в колата на манекени със системи, произвеждащи сигнатура на човешка температура, да преодоляват модерни машини за сканиране и да извършват бомбени атентати срещу важни мишени.

От Sky News съобщават, че са информирали службите за сигурност за видеоматериалите, с които са се сдобили.