Канцлерът Ангела Меркел остана непоколебима в решението си да остави Германия отворена за бежанците, въпреки засилващите се критики към нея, като в обръщението си към гражданите по случай Новата година заяви, че рекордният приток на мигранти в страната е „една възможност за утрешния ден“, предава AFP.

Като призна каква огромна задача е за Германия да се справи с миграционната криза, Меркел предупреди сънародниците си да се подготвят за още предизвикателства и ги призова за единство.

„Следващата година ще е проверка за едно определено нещо: нашата сплотеност. Важно е да не позволяваме да бъдем разделяни“, каза германският канцлер.

„Критично важно е да не следваме онези, които със студенина и дори омраза в сърцата едностранчиво си присвояват правото да определят какво означава да си германец и се опитват да изключат останалите“, каза още Меркел по отношение на крайнодесните популистки и ксенофобски улични демонстрации в страната.

По нейни думи, „държавите винаги са се облагодетелствали от успешната имиграция, икономически и социално“.

„Убедена съм, че ако бъде правилно насочено, днешното голямо предизвикателство – притокът и интеграцията на толкова много хора – е една възможност за утрешният ден“, настоя Меркел.