От догодина подаваме заявление за регистрация в Регистър БУЛСТАТ от вкъщи. Това стана ясно на пресконференция на Агенцията по вписванията.

Въвежда се цялостна електронизация на процеса за регистрация на БУЛСТАТ от 2016 г. Потребителите на тази услуга ще имат възможност по същия начин, както в Търговския регистър, да заявяват регистрацията си по електронен път без да се налага да посещават офисите на Агенцията по вписванията и без да участват в, какъвто и да е административен процес. Всеки един от субектите, участващ в процеса, ще има възможност да следи в електронния регистър какво се случва по неговата партида.

За първи път се регламентира публичният достъп до БУЛСТАТ за медии, граждани, НПО, търговски дружества и за цялата администрация. Всяко едно заинтересовано лице ще има възможност да прави своите справки в регистър БУЛСТАТ.

За намаляване на административната тежест законодателят е предвидил в регистъра БУЛСТАТ да не се изисква от административните органи официално удостоверение от Търговски регистър. Това ще става само със справка. Според изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова, това ще облекчи гражданите и особено участниците в обществени поръчки и търгове. Възложителят ще има възможност сам да направи справката си.

Тези промени се предвиждат в Закона за Регистър БУЛСТАТ, който се очаква да бъде приет на второ четене от парламента.

Нововъведенията, които се очаква да влязат в сила от идната година ще бъдат възможни, благодарение на два проекта-„Надграждане на Национален регистър БУЛСТАТ и реализация на технологични решения за свързването му с централните системи на електронното управление за целите на Комплексното административно обслужване”, както и „Усъвършенстване на съществуващите и внедряване на нови електронни административни услуги, предоставяни от Национален регистър БУЛСТАТ”.

И двата проекта се финансират по ОП „Административен капацитет”.