Американските части със специално предназначение са заловили един от лидерите на „Ислямска държава” Абу Омар аш-Шишани в иракската провинция Киркук, съобщава информационната агенция EIN. „Частите със специално предназначение са пленили Аш Шишани и още двама полеви командира от „Ислямска държава”. Освен това по време на десантната операция са били убити седмина бойци от организацията”, се казва в съобщение на иракската информационна агенция.В съобщението се казва, че частите със специално предназначение на САЩ, задействани от Пентагона на 21 декември, наброяват 100 души. Антитерористичната група е успяла да плени и двама полеви командири от „Ислямска държава” и да ликвидира седмина бойци от близкото обкръжение на Аш Шишани.

Екстремистите са откарани в град Сулеймания в североизточен Ирак. Засега Пентагона не е потвърдил официално залавянето на аш-Шишани.

През май 2015 г. терористът беше включен в списъка от четирима най-важни лидери на „Ислямска държава”. Държавният департамент на САЩ обяви награда от 20 милиона долара за цялата върхушка на организацията.

Съобщенията за смъртта на Шишани бе многократно тиражирана в медиите. Информацията за това, че е загинал се появи през февруари и през септември 2013 г., през май 2014 г. и през октомври 2015 г. За последен път ликвидирането на харизматичния лидер на ДАИШ бе потвърдено от Рамзан Кадиров.

Истинското име на Аш Шишани е Тархан Батирашвили. Въпреки, че той е роден в Пакистанското дефиле и е служил в грузинската армия, Шишани е етнически чеченец. В превод прякорът му аш-Шишани означава „чеченски”.

В началото на тази година Батриашвили обеща на баща си да се върне в родината си с няколко хиляди последователи на радикалния ислямизъм. И се закле „да им даде да се разберат на руснаците” заради конфликта между Русия и Грузия.