Астероидът 2003 SD220 ще премине покрай Земята на 24 декември на безопасното разстояние от 11 милиона километра. Учени от Лабораторията за реактивно движение на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) са генерирали най-качествените досега изображения на астероида с помощта на 70-метровата антена в Голдстоун, Калифорния.Радарните изображения са направени между 17 и 22 декември, когато разстоянието между Земята и космическата скала е било приблизително 12 милиона километра. 

„Радарните данни показват, че астероидът 2003 SD220 е със силно издължена форма, като дължината му е най-малко 1100 метра,“ казва Ланс Бенър, който ръководи програмата за изследване на астероиди на NASA. 

„Информацията, получена по време на преминаването на астероида ще ни помогне да планираме заснемането му по време на предстоящото по-близко прелитане през 2018 година.“

След три години астероидът ще премине още веднъж покрай Земята, но още по-близо - на 2.8 милиона километра. Това ще бъде най-близкото му прелитане до 2070 година, когато ще мине покрай планетата на разстояние 2.7 милиона километра.

„Няма причини за притеснения при предстоящото прелитане на 2003 SD220 на Бъдни вечер,“ казва Пол Чодас от NASA. „Най-близкото разстояние между този обект и дядо Коледа с неговите осем елена ще бъде 28 пъти разстоянието между Земята и Луната.