Само си помислете какъв би бил днешният ден без компютрите.
За по-зрелите поколения е сравнително лесно - само трябва да си припомнят живота преди трийсетина години.
За младите е непосилно.
Това означава да нямат лаптопи и таблети, да не съществува Гугъл, Фейсбук, дори Помагало.ком. Да няма Скайп и Вайбър, да няма светкавични комуникации, онлайн игри и магазини. Да няма навигации, смартфони и десетки приложения за забавление и улеснение на всекидневието.
Въобще 
да се забави скоростта на живота в частност и на цивилизацията като цяло
На този фон по-лесно се оценява значимостта на днешното събитие - точно преди 40 години на 19 декември 1975 година започват продажбите на първия персонален компютър „Алтаир 8800“ с 8-инчово флопидисково устройство.
Техническото чудо е рожба на американеца Хенри Едуард Робъртс. Машината работи с процесор „Интел 8080“, разполага с 256 байта памет и панел с превключватели вместо клавиатура.
Компютърът се купува чрез поръчка по пощата, а създателите му първоначално се надяват да продадат само няколкостотин комплекта за сглобяване, предназначени за ентусиасти. Да, машината пристига на части и всеки я сглобява сам! Но са напълно изненадани, след като продават хиляди бройки само през първия месец.
Предварително сглобени компютри „Алтаир“ пък се купуват и от бизнес компании и личности, които просто се стремят да са в крак с последния писък на модата във всяко отношение и искат да имат компютър. Казано накратко - 
„Алтаир“ запалва искрата, породила компютърната революция
през следващите години. Компютърната шина на „Алтаир“ се превръща в стандарт под формата на шина S-100, а първият продукт на „Майкрософт“ е програмният език Altair BASIC. Той е и началото на бурния възход на Бил Гейтс.
Кой е човекът, който стои зад всичко това?
Кой е новият Прометей, възвестил електронната ера?
Днес името му е почти неизвестно за милиардите потребители, зависими от персоналния си компютър. А приносът на Ед Робъртс, както го наричат приятелите, в улесняването на човечеството е съизмерим с изобретенията на Томас Едисон.
Хенри Едуард Робъртс е роден на 13 септември 1941 година в Маями, Флорида. В младежките си години той се увлича по медицина и електроника, но предпочитанията му към техниката натежават и постъпва в техническа специалност на местния университет.
Само че
не му било писано да вземе инженерска диплома
и да се влее в индустрията. Още като студент се жени за любимата си Джоан, а тя бързо забременява и младият татко прекъсва образованието си, за да издържа семейството. По-късно Хенри все пак се връща към формулите, като се възползва от програма на армията на САЩ, която му позволява да премине безплатно обучение и така завършва техническото си образование в друг университет.
През 1968 година Робъртс решава да се посвети на медицината, но вече е на 27 години и смята, че ще му бъде трудно да постъпи във висше училище. Така тази мечта угасва или поне е замразена за по-добри времена.
Три години по-късно заедно със своя приятел Форест Мимс Робъртс основава компанията MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) с идеята да произвежда набиращите по това време скорост електронни калкулатори. Името й е подсказано от Мимс, който искал то да наподобява MIT - абревиатурата на Масачузетския технологичен институт.
MITS е базирана в Албакърки, щата Ню Мексико. През 1975 година обаче се оказва, че съдружниците са разработили нещо много по-важно и с по-голям потенциал от сметачна машина. След лансирането на „Алтаир 8800“, компанията започва серийно производство на персонални компютри.
Отваряме скоба. 
По това време Бил Гейтс е студент в Харвардския университет
Научавайки за изобретението от списание „Popular Electronics“, през 1975 година Гейтс се свързва с Робъртс, за да му каже, че той и неговият приятел Пол Алън имат интерпретатор на програмния език Basic за компютъра.
Всъщност това е само блъф, целящ да заинтригува Хенри Робъртс. Двамата студенти нямат готов интерпретатор за „Алтаир“, но пък целта е постигната. Вниманието на Робъртс е привлечено и той ги кани в офиса на MITS, а по-късно дори наема на работа Пол Алън.
Гейтс от своя страна прекъсва следването си и създава „Майкрософт“ заедно с Пол Алън. Първият продукт на бъдещата софтуерна империя става именно интерпретаторът „Altair Basic“.
Днес Бил Гейтс нарича Хенри Робъртс приятел и учител. Затваряме скобата.
Благодарение на вече споменатата статия в „Popular Electronics“ фирмата 
успява да продаде 400 компютъра по 595 долара всеки още в първия ден
от пускането им на пазара. Общо продажбите на модела достигат 50 000 броя, макар че прогнозите били за по-малко от 1000 продажби.
MITS се разраства до персонал от 230 души през 1976 година. Тогава „Pertec Computer“, доставчик на устройства за компютъра, предлага на MITS да я купи за 6 милиона долара. През май 1977 година сделката е окончателно сключена, а Робъртс получава една трета от изплатената сума - 2 милиона долара. Останалите 4 милиона са разпределени между акционерите в компанията.
Вече милионер, през 1982 година Робъртс отново се връща към медицината и започва да я изучава в университета Мейкон, щата Джорджия. На 47 години той се установява в собствено ранчо и 
започва да упражнява новата си професия
Специалността му е вътрешни болести, а практиката -му е в 5-хилядното градче Кокран в щата Джорджия.
Създателят на персоналния компютър си отива от този свят от усложнения след прекарана пневмония на 68-годишна вързаст на 1 април 2010 година в щата Джорджия, а скръбната вест за кончината му обикаля световните медии.
„Ед стана истински пионер в революцията на персоналните компютри, макар и не винаги да го споменават. Той беше темпераментен човек, притежаваше забележително чувство за хумор и винаги се грижеше за хората, които работят с него, включително и за нас“. Това се казва в съвместно обръщение на Бил Гейтс и Пол Алън по повод смъртта на Хенри Робъртс.
Двамата благодарят на Хенри за предоставения шанс, имайки предвид работата им в офиса на MITS в Албакърки.
А целият свят трябва да благодари на Ед, без когото животът днес нямаше да е такъв, какъвто го познаваме.
По материали от интернет