Грозен гей скандал с политически привкус тресе от няколко дни най-голямата ковачница за прависти у нас - Юридическия факултет на Софийския университет. И то във време, когато избират нов правосъден министър, когато парламентът гласува промените в конституцията и когато съдиите необяснимо защо се вдигнаха на протест точно сега.

Скандалът е свързан с името на преподавателя по международно и европейско право гл. ас. Чавдар Стоянов, срещу когото има постъпил сигнал от студент. Второкурсникът Денислав П. твърди, че Стоянов му отправял неприлични предложения. За да му даде лесна заверка за края на семестъра, преподавателят му казал да направи 100 лицеви опори без тениска. Възмутено, момчето заедно с още 120 студенти са внесли подписка с искане за дисциплинарното уволнение на преподавателя. Чавдар Стоянов е обвинен от студентите в сексуален тормоз на лице от своя пол и непристойно поведение на територията на университета.

Искането за уволнение е подкрепено преди дни от Факултетния съвет на Юридическия факултет. Самият Чавдар Стоянов пред „Всеки ден" категорично отрече да е отправял непристойни намеци на студентите и заподозря, че в основата на компромата срещу него стоят негови колеги, които правят далавери в университета и които са били дейни по време на протестите. Самият Стоянов бе противник на окупацията на Алма матер през 2013-2014 г. от т.нар. ранобудни студенти. Той гледа с насмешка на подмятанията в университета, че е гей или бисексуален. Аз съм хетеросексуален, харесвам красивите жени и си имам приятелка, с която живеем на семейни начала, отсече Стоянов пред „Всеки ден". „Очернят ме с измислици", добави той. 

Като един от инициаторите на атаката срещу себе си Чавдар Стоянов подозира президентския съветник и преподавател по право в СУ доц. Кристиан Таков, с когото са върли опоненти от времето на окупацията. Именно Таков, който е известен протестър и е член на Правния съвет към Росен Плевнелиев, заявил на заседанието на Факултетния съвет, че ще внесе предложението за дисциплинарно уволнение на Чавдар Стоянов. За самия Таков обаче отдавна се говори, че е един от юристите в България, които дейно работят за узаконяване на гей браковете. Нека г-н Таков коментира своята сексуалност и начина, по който той се движи в обществото, развода, личните му неща, коментира асистентът.

„Аз нямам развод и живея на семейни начала с момичета, но не съм убеден на какви начала и с кого точно живее той", загадъчно добави Стоянов по адрес на Таков. „Не съм изтъквал никъде своята сексуалност. Хетеросексуален съм, уважавам хубавите колежки във факултета, но въпреки това никога не съм си позволявал към тях да имам по-особено отношение. Това е зле скроена клевета и ще потърся правата си по съответния ред. Нямам влечение към собствения си пол", увери Стоянов.

По думите му проблемът в СУ не е лошият преподавател, който тормози добрите студенти, а фактът, че някои преподаватели злоупотребяват с надписани часове, за да получат по-високи хонорари. Близки до Стоянов пък допуснаха пред „Всеки ден", че скандалът с него е скалъпен и заради медийни публикации, че ДАНС разследва заради скандални имотни сделки съпругата на декана проф. Сашо Пенов - Иванка Пенова, която е нотариус. Пенов да се изкаже за уволнението си след скандала с Мишо Бирата, посъветва Чавдар Стоянов.

На срещата с преподавателите си студентите обаче се оплакали, че Стоянов влизал в аудиториите с въоръжена охрана. Случвало се гард дори да изпълнява ролята на квестор. „Може ли преподавател да ходи с три мутри? Той наркобос ли е или доцент?", потресен е професор от Софийския университет.

Всъщност скандалът между Денислав П. и Чавдар Стоянов избухва в началото на ноември. Според версията на преподавателя студентът не изпълнявал поставените му по време на упражнения задачи и писмено отказал да пише теми и да решава тестове. Асистентът твърди, че Денислав дори го заплашил, че ще му врътне такъв компромат. Преподавателят отрича да е пращал от своя телефон съобщения до момчето с покани за кафе и твърди, че често оставял мобилния си на катедрата, като излизал извън сградата да пуши. Стоянов подозира огромна конспирация. Той смята, че някой друг е пратил SMS от телефона му. „По никакъв начин не бих си позволил да карам студентите да правят лицеви опори, още повече и полуголи. Това ми звучи смехотворно, тъй като за спортната си форма се грижат те самите", твърди асистентът.

Версията на студента обаче е по-различна. Той твърди, че Чавдар Стоянов имал по-особено отношение към него и че му споделил, че е бисексуален, че го харесва и кани на кафе. „След изричането на тези думи от устата на асистент Стоянов, на когото съм му в ръцете и от когото съм с убеждение, че ми зависи изпитът по международно публично право, респективно, че това може да ми трасира цялото следване, аз силно се притесних, като в същото време изпитах и раздразнение от тези неприлични предложения... В същия ден по-късно получих есемес със съдържанието: „Звънни в събота да пием кафе, ако имаш време". Това пише в писмо до проф. Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет на Софийския университет, второкурсникът.

Студенти пък твърдят, че Стоянов, като разбрал за скандала, бързо спретнал подписка в своя защита.  Студенти, пожелали анонимност, казаха пред „Всеки ден", че преподавателят им имал тежък характер, бил странен и често избухвал, когато нещо не му харесвало. Бил строг със студентите, имал хаплив език и често те не можели да разберат дали се шегува, или говори сериозно. Последната дума дали Чавдар Стоянов ще бъде уволнен или не, е на ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков. Предполага се, че преподавателят ще бъде уволнен.

Декани се забъркват в странни схеми

Юридическият факултет на СУ отдавна се тресе от грозни панаири. Бившият декан проф. Тенчо Колев си отиде след серия скандали, свързани с надписани часове, източване на учебното заведение и трупане на луксозни имоти у нас. Бе доказано и че имотните придобивки на синовете му възлизат на няколкостотин хиляди лева, което не съответства на декларираните доходи от семейството.

През 2011 г. на поста беше избран настоящият декан проф. Сашо Пенов. Той е преподавател по финансово и данъчно право. Неговото име нашумя около скандала с покойния вече бизнесмен Михаил Михов - Мишо Бирата. Според медийни публикации Пенов е получил хонорар от 12 000 лева от Бирата. Топ бизнесменът издъхна ненадейно в края на март 2011 г. от масивен инфаркт в хотел „Правец Ризорт".

Сашо Пенов е бил адвокат на фирма, близка до Мишо Бирата, въпреки че по същото време е бил и юридически съветник на президента Първанов. Заради „изострената обществена чувствителност" тогавашният държавен глава освободи Пенов от заеманата длъжност председател на юридическия екип от съветници.