Популацията на стридите във водите на родното море намалява. Според експертите причината e безразборното разоряване на дъното.

Те обясняват, че в Черно море се срещат 2 вида от род Оstrea. Големината им достига дължина 7 – 8 cm и ширина 5 – 6 cm. Единият вид живее в по-плитки води. Този вид наричат каменна или скална стрида. Другият се среща на дълбочина около 20 m. Подобен екземпляр е изложен в експозицията на Природонаучния музей.

Останали са единични бройки, с миниатюрни размери

Сега обаче единичните бройки стриди, на които се натъкват наши рапанджии, достигат миниатюрни размери.

Количествата на мекотелите, които се срещат у нас и без това са минимални и са без стопанско значение. Заради траленето обаче местообитанията им сега са на път да се превърнат в мъртва зона, казват специалистите.

Чужди видове в Черно море

Другата причина за това е проникването на чужди видове в Черно море, казва Светла Далакчиева, главен уредник на Природонаучния музей в Бургас. От една страна това е естествен процес, допълва тя и пояснява: Така у нас от чуждите морета са навлезли рапана и бялата мида-анадара, проникнала в Черно море от тропическата част на Тихия океан, и с която сега са осеяни плажните ивици.

Новите видове, устойчиви и адаптивни, обаче нямат естествен враг. Започнали да се размножават много бурно обаче изместват местните. За пример, черноморският вид мида Кардиум, в миналото широко разпространена в Черно море, днес е достигнала до големина с размерите на две стотинки.