Докато цялото внимание на международната общност относно Сирия е приковано към проблемите около турско-сирийската граница, терористичният трафик се прехвърли в южната част на страната, пише PolitPuzzle.Според сирийското разузнаване, през последните няколко денонощия в Дераа и Гуту са проникнали над 100 коли с боеприпаси и попълнение за терористите от ДАЕШ и „Фронт ан-Нусра”, воюващи в тези райони на тиловите подстъпи към Дамаск.

След навлизането на свежите сили от Йордания броят на джихадистите рязко се е увеличил в столичните предградия Дума и Хараста, където по предварителна информация ги събира оцелелият лидер на групировката „Джейш ал-Ислам” Захран Алуш. На сирийско-йорданската граница се водят боеве около градовете Сувейда и Дераа.

Йордания също предоставя бази за противниците на Асад. Официално функционира лагер за подготовка на 3000 души от Сирийската свободна армия (СССА), който така и не е предислоциран в Турция, въпреки септемврийския анонс на Пентагона.

Именно тук е разкрит американски логистичен център начело с генерала от Пентагона Джон Райт. Първоначално той е предназначен за управление на безполетна и буферни зони от Дамаск до Дераа, но след разполагането на комплексите С-40 в Латакия това се оказа невъзможно.