Ако Реформаторският блок разклати коалицията и излезе от управлението, ще зарежем стабилността и ще отидем на предсрочни парламентарни избори заедно с президентските, заяви в интервю за предаването "Годината" по Дарик радио премиерът Бойко Борисов.

"До този момент по никакъв начин нито министрите в кабинета, нито някой ми е казал, че има проблем с управлението и коалицията, за да коментирам подобен факт", посочи обаче той.

Ако все пак това се случи, според него би било безумие през зимата да се правят предсрочни, а после президентски избори, и затова до есента ГЕРБ могат да управляват в малцинство с Патриотичния фронт и АБВ.

Другият вариант е предсрочни избори веднага - февруари или март, и дотогава безвремие и всичко спира, прогнозира Борисов.

"Март има парламентарни избори, подреждат ни хората, но вече ГЕРБ и РБ няма да имат срещи, те няма да участват повече в общо правителство, а

аз с ДПС коалиция няма да направя, въпреки техните опорни точки"

Борисов не изключи и БСП. В същото време той отбеляза, че истинската му надежда е ДСБ да преценят днес, че с идеята да се оттеглят от управлението "убиват стабилността и тласкат страната към хаос".

"Пожелавам им да станат първа политическа сила на предсрочните избори, но с кого ще направят правителство, с кой ще управляват", попита риторично премиерът.

Той напомни, че е дал на реформаторите дума, че правителството ще изкара целия си мандат и той няма да го преформатира с други партии.

Името на новия правосъден министър ще стана ясно във вторник

смята още премиерът Борисов, като обърна специално внимание, че "ние за квоти не сме говорили, въпреки голямата разлика в резултатите, които имаха Реформаторския блок и ГЕРБ на изборите,, а търсехме възможно най-подходящи хора за определените постове".

"Разбира се, че аз като премиер имам последната дума, но в случая кандидатурата трябва да бъде от двете партии, които са в коалицията. Разбира се би било добре и Патриотичния фронт и АБВ, които ни подкрепят, също да я одобряват", добави министър-председателят.

Според него думата на 2015 г. е "стабилност"

"Винаги съм я повтарял, защото в такъв раздробен парламент и тежка конфронтация между политическите партии, с обща воля успяхме да постигнем тази стабилност", обясни той.

Според ген. Атанас Атанасов от ДСБ в партията му надделява желанието за оттегляне от управлението след гласуването на ревизирани конституционни промени и оттеглянето на правосъдния министър Христо Иванов, както и самообявяването на лидера Радан Кънев за "опозиционен депутат":