По 10% от сумата, която получават донорите на яйцеклетки в разследвана в момента клиника, отиват за хората, които ги завеждат там. Обикновено жените, дарили яйцеклетки, вземали между 2000 и 3000 лв. Това разкри пред bTV Александър Александров, който е работил 8 месеца като касиер в клиниката на д-р Алкан Емин – лекарят, извършил ин витро процедура на 63-годишна русенка преди няколко години.Задължение на Александров било да води жените на комисия от лекари, която да прецени дали са здрави. Той също „набирал” донори като им показвал брошура, в която пишело колко ще получат.

„Една от донорките заведох на психиатър, прегледът продължи повече от 30 минути и докторът отказа да разпише досието”, разказва Александров. По думите му жената въпреки това е била подложена на нужните процедури и е станала донор.

Александров съдейства на разследването и е дал показания по случая. Междувременно е получил заплахи. „Бях заплашен на два пъти от доктори – пред свидетели и на живо”, каза той. Заплашил го самият Емин, който казал, че ще се бори да запази клиниката „с всички средства”.

Скандалът се разрази между двама бивши съдружници в медицинската клиника. Според една от потърпевшите жени за донорството на яйцеклетки ѝ било заплатено. Също така били взети яйцеклетки от нея, докато тя имала неизлекувана хламидийна инфекция.

„Да се слагат донорите под общ знаменател е абсолютно безумие”, смята Виктория Димитрова, председател на фондация, която агитира за донорство. Тя поясни, че пари наистина се дават на донори, но само срещу получен фиш за разходи. Според Димитрова не може да се съди за цялата донорска програма по това какво е казал един човек.

„В закона е забранено предлагането на донорство, рекламирането на нуждата от донорство и предлагането на пари, това е незаконно”, каза Георги Николов, акушер-гинеколог. Според него практиката да се предлагат яйцеклетки за продан, както се прави на запад и по интернет, е голям проблем. „Това е комерсиализиране на цялата процедура”.

„Безкрайно съм обиден, че една такава благородна задача пред обществото се комерсиализира по този тъпанарски начин”, смята бившият председател на етичната комисия в лекарския съюз д-р Милан Миланов. Според него това не може да доведе до законови, морални или други решения.