Президентът на САЩ Барак Обама направи рядко телевизионно обръщение към нацията след атаката в Сан Бернардино, предавано от Овални кабинет в Белия дом.

Той нарече нападението в Калифорния
„терористичен акт за избиване на невинни хора”.


„Засега няма никаква индикация, че убийците са били направлявани от терористична група от чужбина. Ясно е обаче, че тези двама души са поели по зловредния път на радикализацията”, каза Обама, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Той нарече бандити и убийци членовете на групировката „Даеш” и обеща, че САЩ ще преследват терористите където и да се намират. „Ще унищожим групировката „Даеш” и всяка друга организация, която се опита да ни навреди”, зарече се президентът.

„Заплахата от тероризма е реална, но ние ще се справим с нея”,

продължи той. „Знам, че след толкова много война, мнозина американци задават въпроса дали сме изправени срещу злокачествено заболяване, за което няма лечение”, продължи Обама.

„Свидетели сме как терористите полагат все по-големи усилия да тровят умовете на хора като бомбаджиите на Бостънския маратон или убийците от Сан Бернардино”, каза Обама и призова мюсюлманите да се борят срещу екстремистките идеологии. „Не можем да се обърнем едни срещу други и няма да допуснем тази война да бъде определяна като война между Америка и Исляма”, каза президентът.

САЩ и съюзниците им разширяват борбата срещу Ислямска държава, каза Обама и приветства усилията на Великобритания, Франция и Германия, които засилиха участието си в тази борба. Но подчерта, че

американците няма да се оставят да бъдат въвлечени в сухопътна война срещу „Даеш” в Ирак и Сирия.

Той прикани Конгреса да приеме закони, с които да засили контрола над личните оръжия, тъй като убийците от Сан Бернардино са успели лесно и законно да си набавят истински оръжеен арсенал.

Президентът Обама поиска министерството на вътрешната сигурност и Държавният департамент на преразгледат визовата програма К-1 за годеници,
използвана от двамата нападатели, съобщи Ройтерс, като цитира представител на Белия дом. Има данни, че Малик се е врекла във вярност на терористичната групировка Ислямска държава в акаунт във Фейсбук малко преди нападението.
Граждани на чужди държави влизат в САЩ с визи К-1, за да сключат брак с американци. През 2014 г. са издадени близо 36 000 такива визи, сочи статистика на Държавния департамент.

Президентът направи телевизионното обръщение четири дни след като роденият в САЩ Саид Фарук и съпругата му Ташфин Малик, и двамата с пакистански произход, откриха огън в социален център в Сан Бернардино, Калифорния и убиха 14 души. Двамата бяха застреляни по-късно от полицията.

Има данни, че Фарук и Малик са били нападатели „единаци”,

които са се радикализирали от пропагандата на Ислямска държава и са действали самостоятелно, поради което не са били наблюдавани от властите, отбелязва Ройтерс.

Ако се докаже, че е било свързано или мотивирано от войнстващия ислямизъм в чужбина, кървавото нападение в Сан Бернардино ще се окаже най-смъртоносното на американска земя след терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г., добавя Ройтерс.