Франция официално е поискала наши войници да бъдат изпратени за участие в мисиите им в Мали и Централноафриканската република. Това съобщава „Труд“, позовавайки се на два независими източника в Брюксел и София. Писмото идва, след като на 17 ноември на заседанието на съвета "Външни работи и отбрана" в Брюксел, Франция поиска прилагането на чл. 42, ал. 7 от договора за ЕС, след атентатите в Париж.Текстът от договора предвижда, ако държава членка на ЕС стане жертва на въоръжена агресия на своя територия, останалите страни имат задължението да окажат помощ и подкрепа с всички възможни средства. България, както всички други европейски държави, изрази пълна солидарност и подкрепа.

Целта на Франция с искането е нашите рейнджъри да заместят част от техните войници в Африка, които да бъдат изтеглени за започващата операция срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. В писмото има няколко варианта за помощта, като едно от исканията е за охранителна рота, която да пази летище в столицата на Мали - Бамако, където неотдавна местният клон на "Ислямска държава" извърши кървав атентат в хотел "Радисън". 

Операцията в Мали започна след призива на местното правителство през януари 2013 г. и е подкрепена с резолюция на ООН. Тя се наложи, след като местна ислямистка групировка и туарегски въстаници обявиха независимост на северния регион Ауазад в края на 2012 г. В миропазващата мисия участват и Холандия, Китай и още 12 африкански държави. При предишното искане на Франция в началото на операцията, България изпрати 4 военни лекари. На 20 ноември т.г. терористи джихадисти окупираха хотел „Радисън“ в Бамако. Операцията по освобождаването приключи с 22 жертви.

В Централноафриканската република (ЦАР) Франция има контингент от около 1600 души. Международната мисия там също е от 2013 г., след като местната власт поиска сили от ООН да спрат геноцид, воден от местни ислямистки бунтовници в северната и централната част на страната.

От МО все още няма официален отговор дали ще изпратим войници и колко ще бъдат те. Според, източници, цитирани от "Труд", ако изпълним задължението си за помощ по договора на ЕС, участието ни ще е символично. Причината е тривиална - заради финансови проблеми МО не може да плаща командировъчни.