Пневмонията е смъртоносна болест, която причинява смъртта на 1 милион деца всяка година, въпреки че разполагаме с ваксина срещу нея. И Pfizer, и GlaxoSmithKline, продават тази ефикасна ваксина, но много страни не могат да я използват поради цената й. Животът на деца бива губен поради корпоративно печалбарство
Защо цената на ваксината против пневмония е толкова висока? Защото пазарът е контролиран от едва две лекарствени компании. Pfizer държи по-голямата част от пазара и е реализирал 25 млрд. долара продажби на ваксина срещу пневмония от 2009 г. насам; базираната във Великобритания GlaxoSmithKline (GSK) е осъществила за същия период продажби в размер на 3,3 млрд. долара.
Има световен съюз за ваксиниране, Gavi, който има амбицията да създаде равен достъп до ваксини за децата, живеещи в най-бедните страни в света. Великобритания е един от най-големите донори за Gavi, доколкото е дарила над 2 млрд. долара през последните пет години. Чрез Gavi над 500 млн. деца са били ваксинирани по света през последните 15 г. Въпреки това все още много милиони деца измират от болести, което може да бъде предотвратено.
Правителства от целия свят се срещат днес в Женева, за да бъде направена оценка на напредъка. В най-бедните страни в света сега е 68 пъти по-скъпо да бъде ваксинирано дете, отколкото е било през 2001 г. Gavi в момента начислява 10 долара за дете на ваксината срещу пневмония и плаща субсидия на фирмите, което покрива почти половината от разходите за детска ваксинация. Продължавайки така надценената ваксина ще усвои 30 процента от бюджета на Gavi през следващите четири години.
Надяваме се, че преговорите за цените ще бъдат основна точка в дневния ред. Надяваме се, че на днешната среща ще видим помощ от страна на британското правителство на Gavi за подобряване на работата на преговорите с Pfizer и GSK за по-значителни намаления на цените. Особено, след като въпреки огромните печалби, фирмите са намалили цената в преговорите през последните шест години само с три процента (GSK) и шест процента (Pfizer). Имаме напредък в миналото, така че се надяваме, че днес може да се направи повече.
Представете си колко далеч могат да отидат нашите дарения за Gavi, ако Pfizer и GSK предложат значителна отстъпка. Фармацевтичните компании могат и трябва да продават ваксина срещу пневмония за не повече от 5 долара на дете.
Gavi също може да помогне за разбиване на дуопола на Pfizer и на GSK чрез подкрепа за по-бързото навлизане на пазара на други производители. Производител в Индия, Института Серум, вече публично заяви, че след пускането на пазара след няколко години ваксината ще струва 6 долара за дете - и тя ще продължи да се реализира с печалба. Днешната среща представлява златна възможност за тези, които работят в областта на превенцията на болестта да се изправят срещу фармацевтични гиганти.
От Pfizer казаха, че продават ваксината срещу пневмония за една десета от това, което е, от някои развити страни към развиващите се страни в предишно изявление, изпратено до протестите на Лекари без граници заради разходите. Говорителката на Pfizer Сали Бийти каза пред „Ал Джазира“, че компанията работи с благотворителни фондации редовно за намаляване на размера на разходите за ваксини, и посочи, че цените на лекарствата варират в зависимост от фактори като местните системите на здравеопазване. От Pfizer също така посочиха, че те работят с УНИЦЕФ при разпределението на ваксини, които се предоставят от Фондацията Бил и Мелинда Гейтс.
От GlaxoSmithKline казаха в изявление, че ваксината им срещу пневмония е "един от най-сложните, които някога сме произвеждали, по същество комбинира 10 ваксини в една". Те изтъкнаха, че на приемливите за Gavi страни ние предоставяме тази ваксина при сериозно намалена цена. При такова ниво ние сме в състояние само да покрием разходите. Още по-голямо намаление би застрашило способността ни да я доставяме на тези страни в дългосрочен план. "
.............................................
Публикацията е на Кейт Елдър, съветник по политиката за ваксинация на Лекари без граници. Тя е публикувана във в. „Индипендънт“.