Вирусът COVID-19 доведе до сериозна заплаха за ръста на световната икономика и пазарите. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали прогнозата си за глобален растеж за 2020 г. в понеделник с 0.5 пункта до 2.5% спрямо вече отслабналия ръст от 2.9% през 2019 г.

Глобалните централни банки започнаха да говорят за икономиката с обещанието за инжектиране на стимули. Фед намали лихвите на извънредно заседание с 50 базисни пункта, като в сряда понижение на лихвите предприе и Английската централна банка.

Тъй като светът се бори със смъртоносната пандемия, а хората за почват да изпадат в паника, един от основните въпроси е - кога ще има ваксина, или препарат за борба с този нов вирус, който е само на три месеца.

Малък брой биотехнологични компании и няколко големи фармацевтични компании са в надпревара с времето да предоставят така очакваното от тях средство за лечение. А инвеститорите, които се стремят да се спасят от "касапницата" на фондовите пазари, често поглеждат към акциите именно на компании, разработващи продукти за борба с новия вирус.

Според някои пазарни наблюдатели, биотехнологичните компании с визия към COVID-19 предлагат на инвеститорите възможност поради вида на възвращаемостта, която акциите им могат да генерират в случай на успех при разработване на лекарствени препарати, или ваксини.

Предвид на факта, че по-голямата част от изследваните терапии и ваксини, са само в етап на тестване върху животни, твърде рано ли е да се хвърляте с "главата надолу" към подобен род акции?

"Като се има предвид разпространението на болестта в САЩ, особено в щатите Вашингтон и Калифорния, вярваме, че подкрепата на настоящата администрация за бързото развитие на ваксини и терапии в САЩ може да проправи пътя за ускорена регулация, който да бъде предоставен от държавните агенции за бързото навлизане на пазара на такива продукти, които покажат категорична ефикасност срещу COVID-19", според анализатора Рагхурам Селвараджу от H.C. Wainwright.

Според експерта ще са необходими около 18-24 месеца, за да завърши клиничното развитие на ваксина срещу COVID-19.

Gilead: Най-напред в надпреварата?

Голямата биотехнологична компания Gilead Sciences, Inc. (NASDAQ: GILD) с нейния медикамент Remdesivir, изглежда най-напред в надпреварата за лекарство срещу новия вирус и има печат на одобрение от Световната здравна организация.

"В момента има само едно лекарство, за което смятаме, че може да има реална ефективност и това е Remdesivir", заяви помощник генералният директор на СЗО Брус Айлърд на брифинг в Китай през февруари.

Remdesivir е изследван нуклеотиден аналог с широкоспектърна антивирусна активност, който показва "in vitro" и "in vivo" активност при животински модели срещу вирусни патогени MERS и SARS.

Gilead започна две фазови проучвания при възрастни с диагноза COVID-19 след бързия преглед на FDA и приемането на заявлението, подадено от компанията.

Компанията заяви, че медикаментът ще се тества върху 1 000 пациенти в медицински центрове, главно в Азия, в началото на март. Китайските здравни власти започнаха две проучвания с Remdesivir при заразени пациенти в провинция Хубей, а тези резултати от клиничните изпитвания се очакват през април.

Американският национален институт за алергии и инфекциозни заболявания или NIAID започна фаза 2 за изследване на Remdesivir при хоспитализирани възрастни пациенти с диагноза COVID-19.

Inovio задава времева линия

Inovio Pharmaceuticals Inc (NASDAQ: INO) работи с китайския производител на разработки в Пекин Advaccine Biotechnology за разработване на INO-4800, ДНК ваксина за COVID-19. От там разкриха ускорена времева линия на развитие.

Компанията очаква да започне изпитания от "фаза 1" през април и масово да произведе ваксината до края на 2020 г., която да бъде използвана в случай на спешност или за по-нататъшни опити.

Едно предимство на ДНК ваксините е, че те не изискват хладилна или студена логистика, според експерти.

Кандидатът за ваксина на Moderna е на път да влезе в клинична пътека

Moderna Inc (NASDAQ: MRNA) заяви в края на февруари, че е изпратила MRNA-1273, нейната мРНК ваксина, насочена към COVID-19, до NIAID, за да бъде използвана в проучване във "фаза 1".

Пазарни наблюдатели смятат, Moderna може да започне изпитания от фаза 1 приблизително по същото време като Inovio.

Novavax с тестове върху животни

Novavax, Inc. (NASDAQ: NVAX) заяви в края на февруари, че оценява множество кандидати за ваксина с наночастици в животински модели, за определяне на оптимален кандидат за тестване върху хора.

Компанията заяви, че очаква клиничните изпитвания да започнат до края на пролетта на 2020 г.

Vir Biotech идентифицира антивирусни средства

Vir Biotechnology Inc (NASDAQ: VIR) работи с WuXi Biologics за лечение на COVID-19. Компанията заяви, че е идентифицирала редица моноклонални антитела, които се свързват с COVID-19 и провежда изследвания, за да определи дали те могат да бъдат ефективни като лечение и/или профилактика срещу вируса.

Кандидати за лечение на Cocrystal Pharma

Cocrystal Pharma Inc (NASDAQ: COCP) заяви на 24 февруари, че е лицензирала антивирусни съединения от Kansas State University Foundation за лечение на норовирус и коронавирусни инфекции. Компанията заяви, че планира да продължи предклинично и клинично развитие на тези съединения.

NanoViricides Inc екрани Съединения

NanoViricides Inc (NYSE: NNVC) заяви в своето издание за четвъртото тримесечие на 24 февруари, че възнамерява да извърши първоначално тестване на кандидатите си за лекарства за безопасност и ефективност в проучвания на клетъчни култури в собствената си вирусологична лаборатория BSL-2 в своя щаб в Шелтън, използвайки коронавирусни щамове.

Vaxart започва програма за ваксини

Vaxart Inc (NASDAQ: VXRT) заяви в края на януари, че е започнала работа по програма за разработване на орална ваксина за COVID-19.

Компанията заяви, че планира да генерира кандидати за ваксина въз основа на публикувания геном на коронавируса.

Glaxo работи по технология за повишаване на ефективността на ваксините

Въпреки че не разработва ваксина, GlaxoSmithKline plc (NYSE: GSK) е направил две връзки за подпомагане на изследванията за ваксина COVID-19.

Компанията обяви сътрудничество с Коалицията за иновации за подготвеност за епидемията или CEPI, за да предостави технологията си за ваксина срещу добавки към пандемична ваксина, за да подобри разработването на ефективна ваксина срещу COVID-19.

Към ваксините се добавя адювант за засилване на имунния отговор. CEPI ще работи с Glaxo и лица, финансирани от него, които искат да тестват ваксинната си платформа с адювантната технология на Glaxo.

Glaxo също обяви на 24 февруари изследователско сътрудничество с китайския биотехнологичен разработчик за протеина на COVID-19 ваксина - S-Trimer, който трябва да бъде тестван с помощта на бившия пандемичен адювант на системата в предклинични проучвания.

J&J, Sanofi работят с BARDA

Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) заяви в средата на февруари, че неговият отдел Janssen ще работи заедно с Биомедицинския орган за напреднали изследвания и развитие (BARDA) върху потенциални лечения за COVID-19.

Janssen ще работи с базирания в Белгия Институт за медицински изследвания за скрининг на потенциални съединения.

Компанията заяви, че работи с BARDA за ваксина COVID-19, която ще използва нейните технологии AdVac и PER. От компанията ще спомогнат за бързото увеличаване на производството на оптимален кандидат за ваксина.

Sanofi SA (NASDAQ: SNY) също има работни отношения с BARDA за разработване на ваксина срещу COVID-19, използвайки своята рекомбинантна ДНК платформа, която според компанията ще помогне да се създаде точно генетично съвпадение с протеини или антигенфаунд на повърхността на вируса.

Това може да бъде формулирано за стимулиране на имунен отговор за защита срещу вируса, казаха от Sanofi.

Pfizer се присъединява към надпреварата

Според съобщенията Pfizer Inc. (NYSE: PFE) в понеделник е идентифицирала някои антивирусни съединения от своята производствена линия, които потенциално биха могли да лекуват инфекция с COVID-19.

Фармацевтичната компания заяви, че планира да работи с трета страна за скрининг на съединенията, като резултатите от скрининга се очакват до края на март. Ако те се окажат ефективни, Pfizer заяви, че планира да започне клинични изпитвания до края на годината.

Състезанието за лечение на COVID-19

Gilead, както и Moderna и Inovio биха могли да имат предимство пред останалите, тъй като Remdesivir на Gilead вече е в клинични изпитания, докато последните две са готови да започнат "фази 1" изпитания скоро.

Повечето от другите компании все още са във фаза "скринингови съединения" или тестват върху животни.

Някои експерти са по-умерени обаче, като припомнят, че предишните потенциални терапевтични средства за пандемии не успяха да генерират стойност в средносрочен и дългосрочен план.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции, или други финансови активи