"Страхът от промяна в баланса на силите в Сирия не е в полза на Турция и принуди турския президент Реджеп Тайип Ердоган да реши да свали руския Су-24”, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю, излъчено от чешката телевизия.

„Мисля, че инцидентът с руския самолет показа, че Турция е притеснена и не може да приеме факта, че участието на Русия променя съотношението на силите в Сирия“, допълни Асад.

Той подчерта, че този провал на Ердоган в Сирия, провалът на "неговите терористични групи" е знак за края на политическата му кариера и той иска да направи всичко възможно да попречи на успеха в Сирия. Според Асад поведението на Турция няма да промени намеренията на Сирия и Русия да продължат борбата срещу тероризма.

„Войната срещу тероризма продължава. Руското участие и подкрепа само ще растат. Във всички случаи, те ще бъдат по-силни“, добави сирийският президент.

Той изрази готовност да си сътрудничи с въоръжените опозиционни групи, при условие, че те променят позицията си. "Ако искат да променят позицията си, разбира се, ние сме готови да работим с тях”, заяви той.

Асад обвини Запада в подкрепа на тероризма. "Ако наистина Европа възнамерява да се бори срещу тероризма и да го унищожи, ще трябва да спре доставките на оръжие за терористи, тяхното финансиране и пристигането на потенциални екстремисти.

Тези потоци са основно през Турция с подкрепата на Саудитска Арабия и Катар. Това трябва да бъде първата стъпка в борбата тероризма”, заяви сирийският президент.

Той потвърди, че в случай на поражение на открити демократични избори е готов да напусне президентския пост. Въпреки това, по думите му, това в настоящата ситуация е невъзможно.

„По време на война не мога да кажа, че напускам поста си по някаква причина. Така ще бъда предател. Но на избори, решението ще бъде на сирийския народ. Ако той поиска да остана държавен глава, ще съм щастлив, но ако поиска обратно, с удоволствие ще подам оставка”, каза Асад.