От това, което правите в първите 10 минути на деня зависи от ефективността ви в следващите осем-девет часа. Сайтът Business Insider, цитиран от checkonlineforyou, разказва историята на 10 -те най-често срещани капани, в които попадат хората сутринта.1. Закъснения

Скорошно проучване показва: началниците смятат закъсняващите работници за по-малко съзнателни и ги оценяват по-лошо. Дори ако такива работници си тръгват от работа работа по-късно. Несправедливо, нали? Но реалността е такава.

2. Не се поздравявате с колегите

Отделете няколко минути за да обмените поздрави и последните новини – това е хубаво начало на деня за вас и за вашите колеги. А ако сте шеф и не поздравявате екипа, това може да подкопае представите на хората за вашата компетентност, казва Лин Тейлър, експерт по организация на работното място и автор на книгата Tame Your Terrible Office Tyrant.

3. Кафе

Ако не пиете кафе веднага след събуждане, много е вероятно, че правите това по пътя към офиса. Но изследванията показват, че най-доброто време да се пие кафе е след 9.30. Кортизолът, хормонът на стреса, който регулира енергията, достига пик обикновено към 8-9 часа сутринта. Ако пиете кафе по това време организмът започва да произвежда по-малко кортизол и повече да зависи от кофеина. Но когато кортизолът започва да пада (след 9.30), тогава е полезно за вас да пиете кафе.

4. Вие започвате да отговаряте на всички писма

Когато седнете на бюрото, възниква изкушението да отговорите на всички писма, натрупани от вечерта. Но според Майкъл Кер, автор на книгата You Can’t Be Serious! Putting Humor to Work, в първите минути на работния ден има смисъл бързо да прегледате писмата, да поставите приоритети, да видите дали има нещо спешно, и да планирате кога ще отговорите на всички останали. В противен случай проверката на електронната поща ще ви накара да се чувствате така, сякаш сте направили нещо важно, но ще отвлече вниманието ви от наистина важните неща.

5. Вие нямате план

Тейлър препоръчва преди началото на работния ден да си съставите обща представа за това къде той ще ви отведе. Това означава, че трябва да запишете вашите основни приоритети и това, което трябва да свършите днес, както и да погледнете календара и да видите какви срещи или разговори сте планирали за днес. 

6. Започвате с най-лесните задачи

Както сочат проучванията през деня нашата енергия и сила постепенно се изпарява. Поради това е необходимо да се свършат важните задачи възможно най-скоро.

7. Mногозадачност

Сутрин имате толкова много енергия, че искате да свършите всичко наведнъж. Но това пречи на вашата производителност при решаване на ключови задачи. Ако започнете деня си с това, че веднага започвате да решавате редица задачи можете да забавите темпото в останалата част от деня. Правилно е да се за даде положителен тон и да се съсредоточите върху една задача най-малко 10 минути.

8. Негативните мисли

Блъснал ви е някой наглец в метрото, или вечерта сте се скарали с жена си или мъжа си. Дори и така да, не позволявайте на тези чувства да ви притискат сутринта.

9. Съвещание

Срещи от от рано сутринта – това е загуба за вашите когнитивни ресурси. Laura Vanderkam, автор на книгата What the Most Successful People Do Before Breakfast казва, че ранната сутрин е по-добре да запазите за случаи, които изискват значителна концентрация – например, писане и обмисляне на текстове. A срещите и съвещанията е добре да се провеждат във време, когато енергията пада – в средата на деня – освен ако тези срещи сами по себе си не изискват огромна психическа енергия.

10. Нарушение на рутината

Вашите когнитивни ресурси са ограничени, така че ги използвайте внимателно. Ако в началото на работния ден, изведнъж започнете да се чудите какво да правите сега – да чистите пощата, да пиете кафе или да се заемете с проекта, ще имате по-малко психическа енергия да работите по този проект. Ако се придържате към определена рутинна, вашият мозък започва да работи автоматично и почти не изразходва енергия.