Ново за медицината изследване показва кога точно да се извърши ин витро процедурата, така че да е успешна. ERA (Endometrial Receptivity Array) се прилага за първи път в Испания през 2010 година и отскоро се прави и у нас. Методът увеличава шансовете на семейства с безплодие.

Обикновено имплантационният прозорец е 2 дни

10 години испански научни специалисти и медици работят върху изследването ERA и през 2010-а го лицензират като успешен метод. С този тест се определя т.нар. „имплантационен прозорец” на маточната лигавица – когато е готова да захване плода. Този прозорец е различен за всяка жена. При едни е между два и три дни, при други може да е броени часове. Има пациентки, при които е само 12 часа. „Обикновено имплантационният прозорец е около 2 дни и се пада във втората половина на 28-ия регулярен цикъл. Това е 7 дни след покачване на Лутеинизиращия хормон (LH)”, обяснява д-р Явор Владимиров, директор на СБАЛАГРМ „София”. Нека припомним, че Лутеинизиращият хормон участва в регулиране на менструалния цикъл и в производството на яйцеклетки. Той се повишава бързо преди настъпване на овулация (около 14-я ден, в средата на менструалния цикъл).
Днес семейства от Англия, Франция, Италия и САЩ, където се прилага този тест, си имат бебета след първия ин витро опит, защото имплантирането е било направено в точното време.

Изследват се 134 гена

Тестът е безвреден, така че няма какво да ви притеснява ако решите да го направите. Преди биопсията не се налага и упойка. Амбулаторно, с фин катетър се взима малко късче в размер на 3-4 мм от маточната лигавица. След това част от изследванията се правят у нас, а друга – в чужбина. Анализират се 238 гена, като 134 от тях отговарят за правилното формиране на лигавицата и дават информация кога е този имплантационен прозорец. Изследванията стават за около 2 седмици. Тези гени показват дали лигавицата може да захване ембриона, защото има жени, при които това се оказва невъзможно. За щастие не могат да забременеят едва по-малко от 1% от жените.

Резултатите на жените попаднали в първа група (от четири) показват, че са точно в имплантационен прозорец в момента на вземане на част от лигавицата, т.е лигавицата е рецептивна. Пререцептивна е, когато в следващите дни предстои моментът за имплантация. Пострецептивна е, когато е преминал този период.

Тестът у нас се прилага след неуспешни опити за ин витро

Като всеки нов метод и на този му е нужно време да се наложи, и лекарите от повече болници да започнат да го прилагат преди първи опит за ин витро. Сега се препоръчва предимно на жени, които имат неуспешни 2-3 и повече ин витро процедури. В 20-25% от случаите се оказва, че имплантационният процес не е тогава, когато е бил очакван и затова забременяването не се е получило. Д-р Владимиров казва, че някои жени си правят теста след първия неуспешен опит, но други чак след седмия. И че благодарение на теста могат да спестят много средства, неприятни емоции, и да се пази здравето на бъдещата майка. Факт е, че след като се направи хиперстимулация на яйчниците (при ин витро процедура), прозорецът може да се премести във времето. Такова изместване често се случва и при жени с поликистозни яйчници. Те обикновено имат нерегулярен цикъл и прозорецът не е 7 дни след LH пика, а 8-9 дни след това.

„За мен е задължително при 2-3 неудачни процедури да се направи този тест и след това да дойде ред на трансфера на ембриони. Често в тази група попадат семейства със стерилитет с неизяснен произход, които са 20-25% от родителите в света. Причината може да не е в имплантационният прозорец, а да е генетична, но е важно да се провери”, казва д-р Владимиров. Този метод е много важен и при жени с вродена аномалия – две матки.

Тестът обикновено показва, че само едната от тях може да приеме ембриона, както и коя точно е тя.

„Имам вече група от момичета, които след поредица от неуспешни ин витро процедури са си направили теста и вече са забременели. Огромно удоволствие е да виждаме в очите им това щастие. То е и нашето удовлетворение, защото след дълга борба с проблема сме намерили разрешение”, казва д-р Владимиров.

За да се случи бременност, са необходими 3 неща

За да е успешна ин витро процедурата е необходимо да се знае кога точно е имплантационният прозорец, да има ембриони с нормален генетичен код и да се случи захващане между лигавицата и ембриона. Ако в някой от тези 3 процеса има проблем, бременност не може да се случи. „Понякога намираме имплантационния прозорец, но ембрионите не са с добро качество. Често това е свързано с генетичен проблем при жената или мъжа. ЕRA тестът може да подскаже за такъв проблем, но диагностициране качеството на ембриона трябва да се направи с морфологични и генетични изследвания. Едва след като яйцеклетките се оплодят в лабораторни условия, може да се види какво е развитието на ембрионите”, обяснява д-р Владимиров.