Американски учени съобщиха, че са успели да създадат генномодифициран комар, който да може да устои на зараза с малария. Ако новото откритие успее да се приложи това може да доведе до драстично намаляване на разпространението на смъртоносната болест по хората.
Изследователите са добавили специален „устойчив“ на малария ген в ДНК на комара. При чифтосване на два генномодифицирани комара техните наследници също притежават такъв ген, пише Би Би Си. На теория, ако тези комари ухапят човек не би трябвало да пренесат върху него паразита, който причинява заразата.
В момента близо 3,2 млрд. души, или половината население на земята, живеят с риск от заразяване с малария. Въпреки лекарствата и другите предпазни средства срещу болестта годишно 580 000 души умират от болестта.
Експериментът на учените от Калифорнийския университет включва вида комари Anopheles stephensi, който може да бъде открит в Индия. Според тях изследванията дават надежда, че този метод може да се прилага и при други видове комари. Изследователите също така смятат, че макар и да не реши напълно въпроса с разпространението на болестта, то той може да помогне значително за нейното ограничаване.
До сега са били провеждани и други експерименти с комари, но тяхната цел е била избиването на насекомите. Някои експерти обаче предупреждават, че елиминирането им може да доведе до други неблагоприятни последици за околната среда.