Че на българския пазар се продават ябълки от Полша, месо от Аржентина и домати от Македония, за никого не е новина. Но как бихте реагирали, ако на трапезата ви се появи риба от... Фукушима.

Читател на Dnes.bg сигнализира за невероятната находка, която купил от магазин на "Метро" - маринован зарган без консерванти и подобрители.

"Уловът" струвал малко над 4 лв. за 300 гр. - цена нито твърде ниска, нито твърде висока за подобен род деликатес. Чак у дома се зачел за произхода, производителя и зоната на улова на продукта.
Етикетът обещавал продукт, "произведен на брега на българското Черноморие", производителят бил ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", а зоната - FAO 61.

От Dnes.bg потърсили какво се крие зад този код и останали безмълвни - това е зоната, миеща бреговете на Фукушима. Същата онази зона, където през 2011 г. цунами предизвика авария в АЕЦ.

"Как може такова нещо?", възмущава се читателят.

В началото на годината сайтът Japan Times съобщи, че водите съдържат високи нива на цезий и други радиоактивни изотопи. Нивото се покачило драстично след последния теч от АЕЦ Фукушима през май 2014 г. Рибарите тогава обвиниха за пореден път електрическата компания "Tepco", че не са напривили нищо, за да се предотврати теча.

"Не разбирам защо мълчат, въпреки че са знаели за това. Всички рибари са шокирани", коментира тогава Масакузу Ябуки, председател на рибарска асоциация.

През 2013 г. изследвания показваха, че рибата, уловена в региона, съдържа високи нива на на цезий. Днес обаче според японското законодателство допустимите нива за цезий при износ на риба е 100 Bq/kg.

Остава да се надяваме, че и въпросната риба, достигнала до българския пазар, отговаря на изискванията. И все пак: ако се знае, че рибата е от района на Фукушима, дали българинът щеше да я допусне до трапезата си, а търговецът - до щанда си?

Едно е ясно обаче със сигурност: зарганът от Япония очевидно е доста по-евтин от този в съседна Гърция, дори и с транспортните разходи. Защо иначе производителят би я внесъл чак от там?

Dnes.bg прави опити да се свърже с вносителя на продукта - ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", с веригата магазини "Метро", които го продават, както и с Българската агенция за безопасност на храните, които по закон би трябвало да извършват контрол на продаваните хранителни стоки.