Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова увери, че не се наблюдава радикализация сред българските мюсюлмани. Тя коментира темата пред журналисти в Брюксел, където се проведе извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. По думите на силовия министър това е процес и риск, който се следи много внимателно.

"Имаме стратегия и план за действие. В момента не можем да говорим за реални рискове, но наш ангажимент и отговорност е да не допуснем това състояние да се промени", заяви Бъчварова.

Правосъдният министър Христо Иванов каза от своя страна, че такива процеси не се наблюдават и в затворите, като поясни, че местата за лишаване от свобода са с особен акцент за такъв риск.

"Проведохме специален анализ и заключенията са, че към момента не съществуват причини за безпокойство. Прилагаме програма от обучения, въвеждане методика за оценка на риска на отделните лица и предварителни методики за отговор при възникване на такъв риск. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че българските затвори в момента не са източник на притеснение и имаме капацитет да реагираме, ако възникнат такива", заяви Иванов.

Румяна Бъчварова съобщи още, че засега в България няма недостиг на преводачи от арабски за интервютата с мигрантите, които влизат в страната. По думите й при евентуална бежанска вълна, подобна на тази в съседните държави, недостиг може да има.