Словенският премиер Миро Церар съобщи, че страната ще постави ограда по границите си, за да спре мигрантската вълна, която залива страната.
"Оградата ще има за цел да насочва гражданите към границите. Словения няма да затваря границите, но искаме да спрем неконтролирания прилив на бежанци в нашата страна", каза Церар и подчерта: Като премиер аз няма да допусна хуманитарна катастрофа в Словения.
Късно снощи се проведе извънредно заседание на правителството в Любляна. Външният министър Карл Ерявец предупреди, че се очаква нова мигрантска вълна от над 30 000 души от Гърция. Поради тази причина в средата на седмицата се очакват допълнителни мерки за контрол и защита на шенгенските граници, които могат да бъдат активирани веднага, се казва в съобщението на кабинета в Любляна.
"Правителството се запозна с актуалната информация и очаквания допълнителен прилив на мигранти по т.нар. "Балкански път", както и възможността Германия и Австрия да въведат ограничения при техния прием", се казва още в комюникето и се подчертава, че това развитие може да изправи Словения пред неконтролируема ситуация и да доведе до много тежка хуманитарна криза.
Правителството осъзнава своята отговорност и необходимостта от безпроблемното функциониране на държавата, подчертават от кабинета на Церар.