Катя Павлова, която загина под свлачището на Крушунските водопади, е имала злокобен сън преди сполетялото я нещастие.
Хубавата българка с британски паспорт пристигнала на 1 ноември в родния Плевен да урежда документи. Тя живее със съпруга си Антъни Матю в Лондон. Имат две деца.

В петък приятелка
я поканила
да превежда
при бизнес
разговорите ѝ
с британеца Йън
Джонсън -
загиналия мъж,


за когото първоначално грешно бе заключено, че е съпруг на българката. Той доставял стока от България. Бил семеен познат на Катя и съпруга ѝ Антъни от британската столица.

57-годишният Джонсън обиколил много държави по света. Навсякъде проявявал интерес към историята и природните забележителности. В Плевен разгледал местата на епичните сражения от 1877 г., влязъл в музеите, в уникалната Панорама, в мемориалните паркове.

Катя и приятелката ѝ искали да му покажат повече от красотите на България и решили да заведат госта на природния феномен Крушунски водопади. Там в петък срутените скали погребаха Катя и Йън, а спътницата им оцеля по чудо.

Как са се насложили събития, за да се окаже Катя във фаталния ден и час на мястото на трагедията, разказаха за “24 часа” близки на съсипаната от скръб майка на загиналата жена - Мария.

Преди да тръгне в петък сутринта, Катя поръчала на майка си да ѝ опържи мекици.

“Ще се върнем до 16,30 ч, тогава имам неотложен ангажимент”, обещала дъщерята. Майката веднага купила тесто от кварталното магазинче. За затрупаните край Крушунските водопади Мария Павлова научила от новините в ранния следобед.

“Като чух, ме жегна в сърцето, стомахът ми се сви, подкосих се. Обезумяла започнах да звъня, по двата телефона на Катя - английския и българския, който си взе в Плевен. Никакъв сигнал”, изплакала майката пред приятелка от блока.
В петък вечерта от Лондон се обадил съпругът на Катя - Антъни.

“Мамо, защо Катя не отговаря?”, попитал. Мария Павлова премълчала страховете си, но треперещият глас я издал.

Плачеш ли,
да не би
да е станало
нещо лошо?,


усъмнил се зетят. Същата вечер чрез своя близка майката потърсила участник в спасителната операция до Крушунските водопади.
“Намерена е дамската чанта с документите на Катя Павлова. Подгответе семейството за най-страшното”, предупредил спасителят.
В събота съпругът Антъни и дъщерята Емилия пристигнали в България с първия полет от Лондон.

Преди да си дойде в Плевен, Катя сънувала сън прокоба. “Обади ми се по телефона от Лондон. Мамо, казва, сънувах покойната баба Екатерина с едни дълги коси. Помоли ме да ѝ ги отрежа. После ме накара да легна до нея”. Отидох при позната да ми тълкува съня на дъщерята. “Никак не е на добро този сън”, продума ми. Сънят е предвещал гибелта на Катя”, избухнала в ридания Мария Павлова в събота вечерта пред приятелката си.

Майката
видяла и друг
знак на съдбата,
преди да загуби
единствената си
дъщеря


Скоро след смъртта на Катя ѝ се обадила и съобщила, че са си купили семейна гробница в Лондон.
“Млада си, на 45 г.”, промълвила майката.

Мария Павлова е отгледала съвсем сама дъщеря си в бедност и лишения. Катя завършила елитната гимназия “Анастасия Димитрова” в родния Плевен и скоро заминала да работи в Кипър. Там срещнала мъжа на живота си Антъни.

От 20 г. семейството живее в Лондон. Синът им Филип е на 20 г., дъщерята Емилия - на 16. Тя учи психология и педагогика в колеж.
“Катя, Антъни и децата им си идваха всяка година в България. В Плевен сме засичали Катя по книжарниците. Купуваше много книги за историята на България. Искаше децата ѝ да гордеят със славното минало на втората си родина. Катя впечатляваше с интелигентност и знания. Освен дълбочина на духа


притежаваше
невероятна
физическа
красота - беше
изваяна като
божествена
скулптура”,


описват с тъга хората, които са я познавали.
В покрусеното семейство научили от съдебни медици, че Катя е загинала от вътрешни кръвоизливи на всички органи.
“Ако се случи да си отида преди тебе, погребете ме в родния Плевен”, казала Катя на мъжа си Антъни преди време, споделят още близки на семейството.

В понеделник съпругът отишъл в патологията, за да види тялото ѝ. Там обяснил, че ще решат с близките къде да бъде погребана - в родината или в Англия.

Все още никой не е потърсил другия загинал - Йън Джонсън. До изясняване на нещата двамата покойници остават в хладилна камера, казаха от ловешката болница, където бяха откарани преди два дни.

Телата им бяха открити в неделя сутринта след мащабна спасителна акция, продължила две денонощия. Първоначалните предположения, че двамата екскурзианти са издъхнали от задушаване, не се потвърдиха.

Заключението на съдебните лекари е, че

не са имали
никакъв шанс
за оцеляване


Джонсън имал и рана на главата, но тя нямала отношение към леталния изход.

Катя обаче била потрошена от огромната земна и скална маса, която я погребала. Счупена е гръдната ѝ кост, ребрата също - двустранно, белият дроб е разкъсан двустранно, прекършен е гръбначният ѝ стълб, има кръвоизлив в гръдната кухина и анемия на вътрешните органи.
Оцелялата по чудо приятелка на Катя, която подаде сигнала за трагедията, продължава да е в болница. Оттам казаха в неделя, че е в шок и отказва да говори за случилото се.

Крушунските водопади ще продължават да бъдат охранявани, за да се предотврати достъпът до тях. Риск от активиране на нови свлачищни процеси и падане на скали и върху спасителите имаше по време на цялата акция, в която участваха екипи от няколко града.
Труднодостъпният терен усложни допълнително задачата им, тъй като не можеше да се използва техника. Освен това

едната скала,
запречила пътя
към мястото на
трагедията, се
оказа с размерите
на камион


Едва след като бъде направена обстойна хидрогеоложка проверка и специалисти се произнесат, че районът е безопасен, туристическите посещения ще бъдат подновени, каза кметът на Летница Красимир Джонев.