Очаквано новият председател на Общинския съвет в Русе е ректорът на Русенския университет Христо Белоев. Той бе избран на вчерашната тържествена първа сесия на местния парламент с тайно гласуване, като бе единствена кандидатура за поста, издигната от БСП. Бюлетини пуснаха 50 общински съветници, като Белоев получи подкрепата на 45 души. Останалите 5 бюлетини бяха празни.
Преди гладкото протичане на избор на нов председател на Общинския съвет кметът Пламен Стоилов, новите общински съветници и кметовете на селата в община Русе се заклеха да работят законно, прозрачно, като се ръководят от интересите на русенци и подписаха клетвени листове. Това се случи след като председателят на Общинската избирателна комисия Асен Станчев обяви изборните резултати. 
Сред официалните лица на първото тържествено заседание бяха депутатът от ГЕРБ Свилен Иванов, кметът на Гюргево Николае Барбу и отец Владимир от името на Русенска митрополия. Церемонията бе открита от областния управител Стефко Бурджиев, а по традиция заседанието водеше най-възрастният съветник Васил Пенчев. Бившият председател на Общинския съвет припомни, че през 2015 година се навършват 150 години от въвеждането на местно самоуправление на Русе. Той пожела успех на всички в мисията за утвърждаването на авторитера на местната власт, като призова с 1-минутно мълчание да бъде почетена паметта на бившия общински съветник Орлин Танов, който почина в неделя сутринта. 
Политическите групи в Общинския съвет декларираха, че ще работят в името на просперитета на Русе, като загърбят личните и партийни интереси, защото пред тях има само една партия - Русе. 
През последните месеци се срещнахме със стотици хора, запознахме се с техните проблеми и знаем върху какви приоритети трябва да работим. Трябва да променим облика на Русе, да обърнем града с лице към Дунав, да предоставим условия за отдих, да допринесем за създаването на комфорт в кварталите, каза Педрос Пехливанян от ГЕРБ. Той допълни още, че ще бъдат изградени над 250 детски площадки и площадки за фитнес на открито, тротоари, пешеходни пътеки, кръстовища и велосипедни алеи. Ще бъде възстановено летището в Щръклево, ще се развива и разширява музейният комплекс, спортната база, ще се изгради басейн с олимпийски размери, картинг и писта, ще бъдат ремонтирани осем русенски училища и шест детски градини. 
Председателят на групата на реформаторите д-р Теодора Константинова подчерта, че от решенията на общинските съветници зависи съдбата на Русе и мястото на града на картата на Европа. Тя бе категорична, че не бива съветниците да очакват какво Общинският съвет ще даде за личното им благоденствие, а да се стремят към това какво те ще дадат на града. 
Ще отправяме честна и открита критика срещу всяко решение, което би накърнило интересите на гражданите. Ще предлагаме идеи за съживяване на икономиката и решаване на проблемите в малките населени места и кварталите. Надявам се, че съветниците ще приемат избора си не като привилегия, а като дълг, посочи председателят на групата на патриотите Галин Григоров.