Жилищното строителство продължава да крета близо до нулата, показват данните на статистиката за въведените в експлоатация сгради през третото тримесечие. В цялата област броят на жилищните сгради вече е по-голям с 8, а жилищата в тях са едва 30. Спрямо същия период на 2014 г. се отчита съществен спад. През третото тримесечие на 2014 г. новите сгради бяха 10, а жилищата в тях - 137.
За последните 12 месеца новите жилища в Русенско са 104, показват данните на статистиката. При налични 125 345 жилища в областта (според последното преброяване от края на 2014 г.) с това темпо можем да очакваме обновяването на сградния фонд да отнеме 1205 години! При намаляващо население може да се очаква скорошно обръщане на тенденцията за ръст в броя на жилищата в областта и намаляването им за сметка на съборените и извадени от експлоатация сгради. Дори и в този случай обаче по някое време в следващите години строителството трябва да се позасили, ако не искаме да живеем в жилища, които могат да рухнат всеки момент. Разбира се, трябва да бъдем и достатъчно платежоспособни, за да можем да си купим нови.
Данните на статистиката потвърждават тенденцията да се изграждат по-широки жилища. От началото на годината преобладават тристайните - 31 от всичко 94 или една трета от всички нови на пазара. Това са и най-търсените жилища на имотния пазар, тъй като стабилизирането на цените и спадът на лихвите по ипотечни кредити ги прави най-предпочитани за млади семейства със средни и над средните доходи.
Средната полезна площ на новопостроените през последното тримесечие жилища е 95.86 кв.м при 76.62 кв. м същия период на миналата година. Освен с тенденцията за строителство на по-големи апартаменти голямата разлика се обяснява и с по-малкия процент на градски жилища за сметка на селските къщи, които по традиция се строят много по-просторни.
Силно предпочитано е тухленото строителство. От 35 нови сгради от началото на годината само 3 са от стоманени конструкции, другите са тухлени.