Всички секционни избирателни комисии в София са приключили работа нормално, заяви председателката на ОИК София Полина Витанова.
Всички членове на комисиите са се придвижили към залата за отчитане. Към 21:00 часа около 100 секционни избирателни комисии са преминали и са предали материалите си и са си тръгнали, обяви Витанова, предаде репортер на БГНЕС.
По думите й всичко протича нормално и спокойно. Хората са се настанили и има места за всички. Избирателната активност е ниска - около 16%. Най-активни са били районите, в които е имало избори за кметове на кметства. Това са Нови Искър, Банкя, както и Връбница, предаде репортер на БГНЕС.
"Сега ситуацията е много по-различна от миналата седмица, тъй като секционните комисии са само 1040 и протоколът е само един. В момента ние трябва да приемем 1040 протокола, а не 6300. Отново 19 представители на ОИК приемат протоколите. Има и сътрудници, които са десет на брой", заяви тя.
Витанова обясни, че всичко, което се подписва може да бъде направено само от член на ОИК, след като сътрудникът е прегледал документите, както и някой от членовете на ЦИК. В НДК организацията е една и съща, определена от Изборния кодекс. Според председателя на ОИК 12 часа са необходими, за да приключи работата с приемането на всичко документи, което означава до утре сутринта.
"Има и грешни протоколи, въпреки че са само двама кандидатите, които са в протоколите и е много по-лесно отчитането на резултатите, но въпреки всичко има и грешно попълнени протоколи", посочи тя.
Попитана какъв е урокът от 25 октомври, Витанова посочи, че ситуацията тогава е била такава с оглед на броя секционни комисии, които е трябвало да приемат и броя на протоколите. ОИК София е приела 34% от всички протоколи в цяла България. Тя обясни, че над 50 часа са приемани протоколи, не са работили на смени и всеки от тези 19 човека 50 часа не си е лягал нито е почивал.
Витанова посочи, че в момента няма много сигнали за нарушения и те са свързани основно с агитация в изборния ден и не са повече от 15 за цяла София.