Биляна Петринска е една от популярните актриси у нас, водещо име в афиша на Народния театър „Иван Вазов”. Има десетки роли в киното и театъра. Снима се и в телевизионни сериали, като едни от тях са „Тя и той”, „Английският съсед”, „Патриархат”, „Връзки”. През 2013 г. играе една от главните роли в сериала “Секс, лъжи и телевизия: Осем дни в седмицата”. Биляна често озвучава филми. Едни от първите сериали, за които дава гласа си, са „Закон и ред” и “Закон и ред: Специални разследвания”.

Други известни поредици с нейно участие са „Вавилон 5” (дублаж на студио Доли), „еЛ връзки”, „Шепот от отвъдното”, „Декстър”, „Престъпни намерения” и „Частна практика”. Участва и в синхронни дублажи на филми като „Гарфилд”, „Пепеляшка” и тези от поредицата за Барби.

Петринска рядко дава интервюта, пестелива е на думи, касаещи личния й живот, но сподели специално за в. „Доктор” как се поддържа в перфектна форма и какъв е нейният здравословен начин на живот.


- Биляна, как се поддържате в тази прекрасна визия и форма - спазвате ли диета, режим на живот, спортувате ли? 
- Правя всичко, което кара тялото и душата ми да се чувстват добре. Въпросът е да ги разбираш правилно. Избягвам да изпадам в крайности. Полагам необходимите грижи, за да съм в равновесие и баланс, но никога не насилвам себе си “на всяка цена”. Стресът, който е придружен с това, не се отразява добре и резултатите са временни. Внимавам с храната... въпреки, че не мога да избягам от навика да се храня вечер - особено когато имам представление. Приемам много минерали, витамини, фибри, хром и антиоксиданти чрез добавки, разработени с алое. Редувам дори козметиката си в това отношение. Обожавам излизането на открито - гора или море. Това е най-силната антистрес терапия. Често карам колело в парка. А понякога просто паля колата и изчезвам на някоя далечна поляна за разходка и съзерцание... 

Спортувам, но съм на етапи. Открила съм за себе си уредите “Реформър” в любимото ми “Студио 7 Pilates”. Те конструират тялото и не натоварват ставите. Винаги избирам тренинг, който ми доставя удоволствие - най-много се забавлявам, когато усилията ми са свързани с научаване на нещо. Например, нов танц или спорт - ски, езда. Така преди време посещавах курсове по маренге, салса и ча-ча-ча... Дори ходих на народни танци. Не понасям скуката на общо познатите фитнес-уреди, но мога да танцувам с часове. Имам и мързеливи периоди, в които обаче следя храната си. Внимавам да не се оставям гладна, защото нахвърлянето варху храната след това винаги е с последствия. Избягвам тестени и пържени храни, както и майонезените сосове. Проблемът, с който все още се боря, е да пия повече вода. 

- Какво според вас е определящо за доброто здраве?
- Вътрешният баланс и хармония със себе си са определящи за доброто здраве. Превантивната грижа и 

сериозно отношение към профилактичните прегледи 

също. Добрият сън и избягването на вредни емоции са решаващи за това дали и доколко си здрав. Последното е най-трудно - особено във време на стрес. Човек се учи цял живот да избягва токсичните хора и ситуации, но рядко това е лесно и възможно. Занимаването с духовни практики навлиза все повче в ежедневието ни и вече далеч не е просто някаква екзотична дейност. Категорично избягвам лекарствата, но за това е необходима профилактика и намирането на точния холистичен метод за поддръжка на здравето.

- Имали ли сте инциденти на сцената, при които сте пострадали и какви са били те?
- Слава Богу - не. Освен малки драскотини от пирони по сцената. Странното е, че те почти никога не се усещат веднага поради адреналина и след това се чудя къде и какво ме е “наранило”.

- Кога за последен път ви се наложи да отидете на лекар и за какво? 
- Правих си профилактични прегледи с пълна кръвна картина, проверих състоянието на зрението си, костната система и се подложих на ехографско изследване на гърди и вътрешни коремни органи. Благодарение на майка ми си изградих навик да се следя редовно. Моят най-голям “бич” обаче си остава нередовният начин на хранене. Старая се поне храната да е качествена. Опитвам се и да увелича дневния си прием на вода. Трябва скоро да посетя зъболекаря си. Там изпитвам ужас, но прекалено обичам шоколад и ще се наложи да отида при него...

- Цените ли т.нар. алтернативна медицина - какво от нея прилагате?
- Да, ценя алтернативната медицина. Нейната сила е в превантивността най-вече. И апелирам към читателите ви да се замислят за профилатиката. Когато “опре ножът до кокъла” в повечето случаи билките са безсилни.

Хората трябва да се научим да се грижим за себе си в това отношение. Аз винаги предпочитам холистичния метод на лечение пред лекарствата. Това включва от 

природно билково лечение, 

до цвето- и музикотерапия. Разбира се, има ситуации, където не може без познатите ни лекарства. Колкото повече напредва човечеството в техническия прогрес, толкова повече вируси и заболявания ще има и ще става все по-комплицирано. И понеже живеем доста забързано, всички искаме да глътнем хапчето и то да отмие всичко. За съжаление, не е така. И ако стане - ще има цена. Опасявам се - висока. Целта е да лекуваме проблема, а не симптомите. 

Аз, както вече споменах, приемам хранителни добавки с алое. Често си подарявам масаж на тялото, където се набляга специално на гръбнак, уморен кръст и ходила. Ходенето с неудобните театрални обувки може да създаде доста проблеми в стъпалото, грабнака и в областта на врата. Там се натрупва най-много стрес. 

Благодарна съм на моя масажист Васил Петров. Благодарение на неговата професионална грижа се отнасям към тялото си по-осъзнато. Използвам турмалинов душ за косата и кожата си. Смятам, че тежките метали и хлорът във водата са едни от най- упоритите и незабележими причинители на заболявания и раздразнения по кожата.

- Според вас защо българите са начело на черните класации по заболеваемост от рак, диабет, хипертония и др.? 
- Това са заболявания на душата и отравяне на организма от вредни и токсични храни. На всички ни е болно и непонятно как така от страна с най-прекрасните плодове и зеленчуци се превърнахме във вносители на всичката тази “пластмаса”, “инжектирано” месо и “хартиени” кренвирши... 

Основен причинител на тези болести е и стресът, породен от “борбата за оцеляване”, от “живот на ръба” на нашите родители, нерядко от амбицията за успех на “всяка цена” и не на последно място - негативните мисли и чувства, които задържаме в себе си. 

Човек в днешно време има доста да работи за вътрешния си свят. Смятам, че трябва да се променяме отвътре навън. Това включва отговорност към себе си и грижа за здравето. Трябва да се преборим със собственото си невежество, да повишим културата си в много отношения, но това е до голяма степен личен процес. Никой насила не може да накара някого да погледне “навътре”. 


Маргарита Благоева