Три години и половина след шумното разкриване на 60-те килограма кокаин за 2.7 милиона лева в комбайна „Дон Роко“ казусът не успя да започне в съда. Разследването стартира през май 2012 година, когато премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Симеон Дянков и директорът на митниците Ваньо Танов долетяха, за да съобщят за рекордната контрабанда. 
По всичко личеше, че след три съдебни заседания, по време на които поне стана ясно, че обвиненият в наркотрафика Николай Николов от Пловдив иска да бъдат разпитани само 22 от над 70 свидетели, делото предстои да започне. Двамата адвокати на 34-годишния мъж обаче посочиха на петчленен съдебен състав на Русенския окръжен съд куп нарушения. В крайна сметка магистратите сметнаха част от възраженията им за основателни и прекратиха делото, като го върнаха на Русенската окръжна прокуратура за отстраняването им.
Столичният адвокат Николай Беров за втори път настоя казусът да се гледа в Софийски градски съд, който е компетентен да решава дела с чуждестранни подсъдими и престъпления, извършени извън България. И се мотивира, че контрабандата на кокаина е започнала от Буенос Айрес, а съучастник на пловдивчанина Николай е холандецът Корнелиус Бренченс. Прокуратурата контрира, като посочи, че действително трафикът е стартирал в Аржентина, но престъплението е довършено в Русе.
Спор предизвика и решението на държавното обвинение да раздели делото на две части заради двамата подсъдими, които да бъдат съдени поотделно. Причина за това стана фактът, че 57-годишният холандец изчезна и се скри от правосъдието. Затова материалите по казуса срещу него бяха отделени, а реално стартира делото само срещу съучастника му Николай. Според адвокатите на пловдивчанина обаче това разделяне на делото е незаконно и необосновано. Освен това истината по случая била една и можела да се разкрие напълно в едно дело. Самият Николов бил получил решението за това разделяне на делото едва преди десетина дни. 
Защитата посочи и нарушения в обвинителния акт и заяви, че прокуратурата сама си противоречи. За пример даде факта, че според обвинението подготовката за контрабандата била между март и 5 май 2012 година, но реално кокаинът бил внесен на 11 април. 
Окръжните съдии прецениха, че действително правото на защита на Николов е нарушено. Освен това са налице и чисто правни главоблъсканици, които допълнително усложняват и без това тежкото дело, с което кашата става пълна. Дали решението на съда да прекрати делото, за да бъде коригирано от прокуратурата, ще бъде оспорено от самото обвинение, все още не се знае. Факт е обаче, че няма конкретен срок за отстраняване на откритите нередовности и не се знае кога ще е вторият опит делото да тръгне в съда. Както и в кой съд всъщност ще се пробва да стартира, тъй като обвинението може да преосмисли решението си около подсъдността.