Краят на учебната година за учениците от първи до четвърти клас ще е 15 юни, за останалите (без дванадесетокласниците) - 30 юни. Увеличението на броя на учебните седмици, се предлага в проект за стандарта за учебния план на Министерството на образованието и науката, представен днес на обществено обсъжданеНовите моменти в учебния план са свързани с увеличаване на броя на учебните седмици и това предложение на МОН ще се обсъжда публично в следващите две седмици, каза пред журналисти заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Тя отбеляза, че се предлага за учениците от първи до четвърти клас учебните седмици да са 34, за учениците от пети до 11-ти клас - 36 седмици, а за 12-ти клас - да се запазят 31 учебни седмици.

Проектът предвижда учениците от първи до четвърти клас да завършват учебната година на 15 юни, а останалите ученици, без тези в 12-ти клас, ще завършват на 30 юни.

По този начин МОН се стреми да преодолее негативния факт, че българските ученици имат най-кратки учебни занятия, но и да се даде шанс децата да бъдат достатъчно време обгрижени в училище, защото продължителността на лятната ваканция влияе върху мотивацията и върху устойчивостта на знанията на учениците, смятат педагозите.

Сега първокласниците завършват учебната година на 24 май, а учениците от втори до четвърти клас в края на май. От пети до седми клас се учи до 15 юни, а от осми до 11-ти клас - до 30 юни.