Русенската оперна постановка на скандалната „Катерина Измайлова“ на Дмитрий Шостакович, която предизвика фурор сред специалистите и меломаните на „Мартенски музикални дни“, ще видят софиянци. Днес русенският мегаспектакъл гостува на сцената на зала 1 в Националния дворец на културата. 
Русенското оперно присъствие в столицата вече се превърна в една добра традиция и софийските меломани очакват всяка нова поява на музикантите, солистите, балета и хора на Русе, за да получат поредната доза изискана артистична радост. Русенската опера пожъна буря от аплодисменти в огромната зала на Националния дворец на културата с постановки като „Риголето“, „Трубадур“, „Кармен“. 
Зала 1, която има над 3000 места, се препълва със зрители
независимо от това, че цените за билетите са доста по-високи от тези в Русе. Ето че сега предстои столичната публика от ценители да види една от най-новите продукции на музикалните творци от Русе. Гостуването на сцената в НДК е отново плод на сътрудничеството между Русенска опера и продуцентската къща „Монте Мюзик“, благодарение на което русенските постановки получават възможност да бъдат показани на грамадната сцена в двореца. Често пъти там в главните роли излизат гостуващи солисти, които идват специално за тези спектакли. Този път обаче случаят е по-различен. Творческият екип е изцяло и само русенски /с изключение на гостуващата режисьорка и сценографката, пристигнали заради повода от Германия/. Това вероятно е и поради факта, че оперното заглавие, което русенци правят, не е често поставяно, дори напротив. 
На афишите, които са разлепени из столицата, под надписа „Скандалното заглавие на Шостакович“ е поставена 
грамадна червена точка, вътре в която грижливо е изписано „16+“
Създадена по новелата на руския класик Николай Лесков „Лейди Макбет от Мценска околия“, операта съчетава ярка музика със сцени на силна емоция, насилие и сексуалност. Превръща се в хит още с премиерата си в Съветска Русия през 1934 г., като за две години е играна над 200 пъти в Москва и Ленинград, а също в Лондон, Цюрих, Прага, Стокхолм, Кливлънд, Филаделфия, Ню Йорк, Буенос Айрес. Две години по-късно след като Сталин и негови другари гледат операта в Болшой театър, започва кампания срещу творбата и тя е свалена от руските сцени. Комунистическите вождове са скандализирани от хладнокръвието на влюбената Катерина, която убива съпруга си, а след това с помощта на любовника си слага край на живота и на свекъра си, който впрочем, й посяга сексуално. Сталин и обкръжението му, което, впрочем, точно тогава е тъкмо във вихъра на вакханалията да се арестуват, заточват в лагери и убиват абсолютно невинни хора, са възмутени от човешката драма на Катерина Измайлова и негласно разпореждат творбата на Шостакович да бъде обругана, разсипана и по възможност забравена.    
В България за първи път я поставя Русенска опера - през 1964 г.
отново по време на фестивала „Мартенски музикални дни“. Диригент е Ромео Райчев, а режисьор - Евгени Немиров. 
Тази пролет операта отново оживя на русенска сцена - 50 години след първата премиера режисьор е дъщерята на Евгени Немиров Вера, диригент е Найден Тодоров, който работи по оригиналната партитура с ремарки на самия Шостакович, който е присъствал на първия български спектакъл на „Катерина Измайлова“. Вера Немирова разработва постановката в унисон със световните и европейски оперни тенденции, като поставя акцент върху драматургичния текст. В спектакъла се откроява образът на Катерина, която въпреки че убива свекъра си и мъжа си, се ползва със симпатиите на зрителите. Блестящи роли правят русенските солисти Мария Цветкова, Петър Костов, Пламен Бейков, както и Теодора Чукурска, Георгиос Филаделфевс, Александър Баранов. Отлично се справят с творческите си задачи хорът, оркестърът и балетът. 
Както отбеляза тогава музикалният критик Екатерина Дочева, която внимателно и с непоклатим професионализъм наблюдава всичко, което се случва по време на „Мартенски музикални дни“ в Русе, 
би било непростимо такава постановка да остане „еднократна“ - 
единствено в рамките на показването по време на фестивала. В своя публикация в авторитетния вестник „Култура“ Дочева изрази мнение, че е добре този оперен спектакъл да бъде видян в различни български градове. Ето и финалът на анализа на Дочева в „Култура“: „Катерина Измайлова“ действително възкръсна - надявам се, че представлението ще пътува из страната. Задължително е! Не бива да се лишава културната публика от възможността да види спектакъла. Не бива да се пропилява този труд в няколко само представления. Още повече, че в България на тази опера й се дава шанс веднъж на 50 години!“.
И ето че първата стъпка вече се прави - днес Русе показва драмата на Лесков-Шостакович-Немирова в София.