Спряна е скандалната поръчка за ремонт на локомотиви, за която през март на нарочна пресконференция в София алармира русенската „Експрес Сервиз“, стана ясно вчера. Заедно с другото предприятие за ремонт на локомотиви в България - „БДЖ-Кончар“ АД тя изнесе факти как 4 милиона лева на българския данъкоплатец ще отидат в точно определена частна фирма, а основната работа ще бъде свършена от служители на държавните железници, в халета на държавните железници и с резервни части на държавните железници.
Заради разкритията тогава министърът на транспорта Ивайло Московски възложи на инспектората на ведомството си проверка на цялата документация на конкурсната процедура. Резултатите от нея не са оповестени, но на 9 май държавната жп компания е взела решение за прекратяване на обществената поръчка.
От документа, подписан от управителя на „БДЖ-Пътнически превози“ Пламен Пешаров, става ясно, че одитът на Министерството на транспорта е открил съществени нарушения, опорочаващи процедурата.
„Не е осигурено спазването на принципите за недискриминация и прозрачност, както и за равнопоставеност на кандидатите. Допуснатото нарушение създава условия за негативен отзвук в обществото и за уронване на доверието в националния железопътен превозвач. Тези обстоятелства не са приемливи и наред с правните основания допълнително натежават за вземане на настоящото решение“, се казва в документа.
Посочва се, че допуснатите нарушения при обявяването на обществената поръчка не могат да бъдат отстранени, без да бъдат променени условията, при които тя е обявена.