113 преподаватели и 130 студенти участват в годишната среща на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование. Русе е избран за домакин на 21-ата среща благодарение на авторитета на специалността „Ерготерапия“, която съществува в Русенския университет от 2006 година, каза вчера на пресконференция президентът на Европейската мрежа Браян Елингъм. Форумът ще бъде открит от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който специално ще пристигне за случая. Сред участниците ще бъдат също президентът на Съюза на ерготерапевтите за европейските страни Стефани Зенгер и вицепрезидентът на Световната федерация по ерготерапия Саманта Шан.  
92 образователни организации членуват в нашата мрежа, каза Елингъм, като посочи, че с повишаването на продължителността на човешкия живот фокусът върху здравето вече се измества от лекуването към възможността излекувания да живее пълноценно, а за това помагат ерготерапевтите. 
Над 80 са вече завършилите специалността „Ерготерапия“ в РУ, която е първата и единствена в България, посочи доц.Лилия Тодорова, зам.-декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи. Дипломираните в 6-те випуска млади хора намират пълна реализация в сферата на социалните услуги, двама работят в чужбина, каза Тодорова. В Европа на 100 000 жители средно се падат по 22 ерготерапевти, което ще рече, че в България трябва да има поне 400 такива специалисти, а ние засега имаме по-малко от 90, коментира Лилия Тодорова. Интересът към ерготерапията е голям, това е една от 6-те специалности в РУ, в която всички места се запълват 100% още на първо класиране.