Не съм специалист по технически науки, но знам, че когато на частиците, които трептят самостоятелно, им се придаде енергия и те станат общност, тогава увеличават мощността си. Чувствам се като една такава частица - заедно с всички вас, преподаватели, студенти и докторанти от Русенския университет!“. 
Това каза вчера Ивайло Калфин минути след тържествената церемония, с която бе обявен за 43-ия Почетен доктор на РУ. Калфин, който буквално в навечерието на идването си в Русе подаде оставка като вицепремиер и министър на труда и социалната политика, не отмени визитата си. А академичното ръководство с радост го приветства, като припомни, че именно благодарение на неговото съдействие и подкрепа е факт новият учебен корпус. Пак с неговото рамо университетът е подписал първия в страната договор за сътрудничество с местната служба по заетостта, така студентите получават възможности за стажове. 
Ректорът проф.Велизара Пенчева връчи на Ивайло Калфин диплома, почетен знак и статуетка. А в словото си най-новият Доктор хонорис кауза обяви РУ за водеща национална академична институция, като посочи пионерската роля на университета със специалности като европеистика и ерготерапия. 
Поздравителен адрес от името на директора на Агенцията по заетостта Валентина Георгиева прочете директорът на Регионална служба по заетостта в Русе Драгомир Николов. А служители от дирекцията и от Бюрото по труда дойдоха да поздравят бившия си министър и да се снимат с него за спомен. 
След тържествената церемония беше открито 18-ото Русенско изложение. Над 50 компании от страната, факултети и катедри участват във форума, който се организира със съдействието на Министерството на земеделието и храните. То показва най-нови образци на автомобили, трактори, редосеялки и друга ценна особено за земеделските производители техника.