Почнете ли да кихате, натопете памук с прополисовата тинктура и го дръжте половин час на носа, за да спрете вирусите, съветва проф. Мермерски. Вирусите носят печалби на фармацевтичните компании, но няма в аптеките средство, което да лекува грип. Единственото ефикасно лекарство е в пчелния кошер. От клея, който медоносните насекоми складират по стените на своите дървени домове, се прави тинктура. Само няколко капки от нея са достатъчни, за да ви спасят от досадната хрема, твърди проф. Христо Мермерски.Той размаха моркови в студиото на „Добро утро, България!“ по ТВ7. Специалистът представи своите алтернативни рецепти за лечение. Най‐доброто средство според него била витаминозната бомба, която се приготвя от три настъргани в зехтин моркова, 40 гр. слънчогледови семки или ленено семе и 15 капки прополисова тинктура. 

Тя унищожава свободните радикали, които се размножават с огромна сила при грипа и мачкат организма. Има и силно противораково действие, уверява професорът.

„Когато кихнете повече от два пъти, значи се разболявате. Първото нещо, когато получите хрема, е да натопите и да си сложите в началото на носа памуче, натопено с прополисова тинктура. Хремата изчезва бързо така. Ако пропуснете да пресечете пътя на вирусите, те влизат в алвиолите и има риск от пневмония или от бронхопневмония“, предупреждава Мермерски. „100 болестотворни микроорганизми има в устната кухина. Ако си направите дъвка от прополис и я дъвчете, ще ги унищожите“, каза още той.