"Движение България на гражданите" оповести имената на кандидатите на партията за евроизборите. Решението беше взето след заседание на Националния съвет на партията във Варна, предаде DarikNews - Варна.

За листата са предложени Меглена Кунева, Ива Йорданова, Настимир Ананиев и Сергей Петков.

Структурите на партията в страната номинираха общо 19 души, от които бяха избрани изброените четирима кандидати. Сред номинираните бяха също Найден Зеленогорски, Прошко Прошков и Даниел Вълчев, но последните трима си направиха самоотвод и ще се концентрират над работата си в националната политика, съобщиха от пресцентъра на партията.

На пресконференцията след заседанието Меглена Кунева заяви, че е напълно наясно с това колко е трудно да заемаш позицията еврокомисар, но е от изключително значение еврокомисарите да дават отчет за дейността си.

По отношение на образованието Меглена Кунева коментира, че това е приоритет не само на една партия, а на цялата държава. Тя подчерта обаче, че докато не започнат реални реформи в областта - нещата няма да тръгнат по правилния път.

Кунева даде за пример Полша, където в продължение на 20 години се е работило в това направление и резултатите вече са налице, тъй като Полша е сред водещите държави в ЕС в сектор образование.

Според нея, за да тръгне образованието в правилната посока, е необходимо парите да се увеличават всяка година с 0,75% от БВП, докато не достигнат 7%. "В Швеция се отделят 6% от БВП за образование, при нас трябва да е повече", категорична бе Меглена Кунева.