Компанията на Ритеш Агарвал носи месечни приходи от $ 3,5 млн.

Eдна нощ 17-годишният Ритеш Агарвал остава заключен извън апартамента си в Делхи. Този неприятен дребен инцидент променя целия му живот.

Принуден да прекара нощта на хотел, той се озовава в ситуация, която вече е изпитвал многократно, докато е пътувал из родната си Индия. “Хората на рецепцията спяха”, спомня си младежът.

“Когато все пак ги събудих и ми дадоха стая, лампата в нея не работеше, дюшекът беше изтърбушен, чешмата в банята капеше, а накрая отказаха да им платя с кредитна карта”, продължава разказа си Ритеш.

“След като това бе мой проблем, значи е проблем и за всички останали пътници.

Нима не е възможно в Индия да има прилични хотели на достъпни цени?”,

пита се по онова време младият индиец.

Четири години по-късно 21-годишният Ритеш Агарвал е основател и главен изпълнителен директор на “Ойо румс” - верига от 2200 хотела с над 20 000 стаи в 100 града в цяла Индия. Месечните приходи на компанията му са 3,5 млн. долара, а служителите ѝ - 1500, съобщава Би Би Си.

Компанията работи с хотели, които не са били свързани с утвърдените вериги в бранша, като целта е тяхната материална база да бъде подобрена, а служителите да бъдат обучени на съвременни стандарти в обслужването. Те започват да приемат клиенти под името “Ойо румс”, а в замяна компанията получава определен процент от приходите им. Под новата марка хотелите започват да печелят повече и колелото се завърта.

Като част от бизнеса младият Ритеш Агарвал

разработва и приложение, което гостите да използват,

за да си запазват стаи и да се ориентират за точното местоположение на хотела. В момента, в който пристигнат, със същото приложение посетителите може да използват услугите на хотела, например да си поръчат рум сървис.

Цените за престоя започват от 20 долара, като варират от града и местоположението. В бизнес центрове като Мумбай стигат и до 80 долара.

Независимо от блестящия резултат младият бизнесмен казва, че началото е било изключително трудно. “Никой не вярваше, че това може да се превърне в технологичен бизнес на бъдещето”, казва той.

Все пак намира и хора, които разбират, че идеята му е перспективна. Ритеш получава спонсорство от 100 000 долара по програма, създадена от Питър Тиел, съосновател на “ПейПал” и инвеститор в ранните години на “Фейсбук”. По тази програма всяка година 20 младежи под 20 г. изоставят училището или университета за 2 години, за да опитат да стартират свой собствен бизнес. Именно с тези пари индиецът се захваща да реализира начинанието си.

Компанията започва дейността си през юни 2013 г. със само 900 долара на месец, като работи с един-единствен хотел в Гургаон - промишлен и финансов център близо до Делхи. “Аз бях всичко наведнъж - мениджър, инженер, рецепционист на хотела и често се налагаше да влизам в ролята и на камериер и пиколо”, спомня си Ритеш.

“Нощем пишех кодове, за да развия приложението и да подобря нашия уебсайт. В същото време

влагах много сили, за да събера

солиден екип, защото знаех, че искам да развия бизнеса в много по-големи мащаби”, продължава 21-годишният предприемач.

Но единственият начин да убеди инвеститорите, че идеята си струва, бил да им покаже колко лоши са евтините хотели в Индия.

“Настаних първия инвеститор в хотела, който бях развил, след това го разведох из останалите хотели от същата категория, в които имаше толкова много проблеми. Той усети нашата мотивираност и реши, че може

да вложи пари в нещо различно”,

връща са назад индиецът.

Сега вече бизнесът се е разраснал достатъчно и инвеститори не липсват. Наскоро японската Софтбанк вложила $ 100 млн. във веригата.

В началото обаче мнозина казвали на едва излезлия от тийнейджърска възраст Ритеш Агарвал, че е луд. “Може и да е било лудост, но беше възможно”, убеден е той. Мнозина днес сигурно му завиждат, но да започнеш бизнес на 17 г. и днес да управляваш 2200 хотела, е много натоварващо. Вместо да ходи по дискотеки и да се забавлява с приятели, той се занимава с баланси, банкови сметки и наемане на служители. В същото време да започнеш толкова млад, е и голямо предимство.

“Много хора, които срещам, мислят само за осъществяването на краткосрочните си цели. Но има и такива, които наистина умеят да виждат нещата в перспектива”, радва се младият бизнесмен.

Ритеш Агарвал бил амбициозен още от малък. Роден е на 16 ноември 1993 г. Израства в Раягада - малък град в източния индийски щат Ориса. Семейството му е от средната класа, но вместо да чака на него, момчето рано напуска родния дом, за да си търси късмета. Бащата на Ритеш работи за компания в областта на инфраструктурата, а майка му е домакиня. Има 3-ма братя и сестри.

Започва да създава компютърни програми още от 8-годишен. “Използвах книгите и учебниците на брат ми. За първи път видях как идеите ми оживяват на компютъра. Тогава усетих тръпката да правя реални неща от скиците и драсканиците ми и никога повече не се спрях”, връща се назад към детството си предприемчивият младеж. Когато е на 13 г., помага на хората в града да правят сайтове. Припечелва, като продава и симкарти.

На 17 г. пише книга за колежите по инженерни науки в Индия, по която младите хора да се ориентират в курсовете и специалностите, както и да знаят в кои сфери наученото може да бъде приложено. На 18 г. създава първо “Оравел стейс” - сайт за споделяне на апартаменти на частни собственици по подобие на популярния портал “Ер Би енд Би”. Скоро обаче разбира, че може да се спечели много повече, ако предлаганата услуга се стандартизира.

Напуска колежа по бизнес и финанси

в Делхи, за да се посвети изцяло на “Ойо румс”. Обича да разказва в интервюта колко шокирани са били родителите му, когато научили, че вече не учи. Майка му била убедена, че губи шансове някога да се ожени, защото не е дипломиран.

Днес амбицията му е насочена в плановете за разрастване на компанията, като намеренията на Ритеш Агарвал са да я разшири и извън границите на Индия. След като за 4 години създаде най-голямата хотелска верига в страната си, той си е поставил за цел да създаде и най-голямата хотелска верига в света. Знае, че тази мечта няма да е лесна за осъществяване. Основната трудност е да намери правилните хора за екипа си. Между другото Ритеш все

още е най-младият служител на компанията си

В момента фокусът е в това да се правят подобрения, базирани на развиването на връзките с клиентите. Индиецът е оптимист, тъй като според него масовото навлизане на смартфоните и бързото разпространение на интернет в Индия “крият голям потенциал”.

На онези, които се удивляват на успеха му, Ритеш дава следния съвет: “Започнете рано, започнете бързо и ако се провалите, ще имате възможност да се поучите от грешките си. Така при следващото начинание шансовете ви ще нараснат значително.”

Ритеш Агарвал вече е познато име в световния бизнес. Освен че е един от най-младите собственици на компания в Индия, той е чест лектор на различни икономически форуми. Носител е и на наградата “Млади световни бизнеспредприемачи”.