Бездействието ви за замърсяванията, провалените проекти или въпросите за кръга „Космополитън“ ви изплашиха?

Г-н Стоилов, свикнахме да гледаме обработения ви с „Фотошоп“ образ на всеки няколко метра: плакати, билборди, транспаранти. Да не забравяме и всяка спирка на градския транспорт, стопанисвана от „Лафка“ на любимеца ви Пеевски, заради когото разрушихте бизнеса на десетки дребни предприемачи. Обикновено ни гледате отгоре надолу и си преписвате „видими резултати“, за които нямате никаква заслуга. Впрочем, Екзюпери беше казал, че най-същественото е невидимо за очите. Така е и в нашия случай - хилядите напуснали града ни, ниските доходи, липсата на работа и перспектива не могат да се видят, с тях няма как да се снимате, макар да са истинският символ на мандата ви.
 Сигурно затова не дойдохте на телевизионния дебат, единствения, на който можехте да се изправите срещу реалните си опоненти и да защитите тезите си, да отговорите на критиките им. Сигурно се притеснихте, че от това може да се напука захаросаната глазура на кампанията ви. Или просто се изплашихте...
С право: там за водещ въпрос беше обявен проблемът с въздуха на Русе, а вие пред една друга телевизия вече казахте, че той не е ваша работа и пак се скрихте. Не сте отговорил още и на отвореното ми писмо, в което питах колко пари за ПР-мероприятията си взехте от „Монтюпе“, откакто започнаха екологичните проблеми и заради това ли мълчахте досега. Знаехте отлично, че на този дебат вече ще трябва да отговорите...
 А може би не искахте да се коментира сапуненият балон на вашето управление - европейските проекти: неудачните технически решения, некачественото им изпълнение, обсебено от кръга на вашите приятели и съпартийци от кръга „Космополитън“. Или фактът, че съобразно населението си, Русе е сред последните по усвояемост областни градове. Че така и не се случи изграждането на канализацията на кварталите Средна кула и Долапите, защото от Министерство на екологията 27 пъти (!) връщаха проекта ви за преработки и през това време финансирането по програмата свърши.
 Не усвоихме достатъчно средства, като други общини, чийто облик се промени едва за няколко години, но въпросът, който най-вече исках да ви задам, е дали ще се наложи да връщаме пари и да довършваме с наши, общински започнатите проекти? 
 

ПРЕД ПРОВАЛ ЛИ Е ПРОЕКТЪТ „ИНТЕГРИРАН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ“?

 Нашите експерти вече имат становище за всяка от компонентите и резултатите са повече от тревожни: „Пробивът Кауфланд“ е готов едва на 60%, подлезът и „кръговото“ също, по уличната мрежа в „Чародейка“ степента на завършеност е още по-ниска. Неспасяемо е положението с подлезите и пасарелката на бул. „България“, където сроковете по договор са отдавна изтекли, а завършеността е едва около 25%. Изграждането на велоалеи беше открито с много рекламен шум, но реални дейности няма - 0% завършеност. Предстоят тежки есенни и зимни месеци и възможността за наваксване на изоставането е само теоретична.
 Нещо повече: Именно Вие, кметът, сте сключил договори за голяма част от обектите със срок март 2016 г., при все, че плащанията за изминалия планов период на ЕС приключват на 31.12.2015 г. Така фирмите на кръга „Космополитън“ ще се окажат изрядни и ще могат да предявят претенциите си дори да провалят проектите! Ще трябва да им плащаме с общински, а не с европейски пари и сумата може да доближи 10 млн. Отделно ще бъдат санкциите... Та кой все пак ще ги плаща, господин Стоилов?!!
 Такива въпроси исках да ви задам на днешния дебат, от който се скрихте...
 
СРАМ ЛИ ВИ Е, СТОИЛОВ? ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ ДА СЕ ПОКАЖЕТЕ…
Искрен Веселинов