Изградихме нови спортни площадки и игрища, реновирахме стадиони, подкрепихме клубовете.

„Основен приоритет през последните четири години беше да завършим и открием чаканата близо 40 години многофункционална спортна зала „Булстрад Арена“, която цялостно ще промени облика на града и региона и ще разкрие нови възможности за бизнес. Тя е най-модерното и функционално съоръжение в България за провеждане на международни, национални и регионални спортни и развлекателни събития“. Това заяви в отчета си за изминалите четири години кандидатът за втори мандат като кмет на Русе Пламен Стоилов. 
Той допълни, че е стартирана цялостна модернизация на Градския стадион, благодарение на която днес Русе има един по-съвременен стадион, разполагащ с козирка и 500 нови седалки във ВИП сектора, както и още 4500 седалки в целия комплекс. Реконструиран е обслужващият комплекс към стадиона, като са изградени съблекални, съдийски стаи, лекарски кабинет, зали за делегати, кабинет за допинг контрол и конферентна зала в съответствие с лицензионните изисквания на БФС. Реновирана е лекоатлетическата писта и е стартирана подготовка за изграждането на подгряваща. На Стадион „Дунав“ е извършен цялостен ремонт на помощното игрище с изкуствена тревна настилка от висок клас. Със съдействието на Община Русе, от тази есен в града ни стартира детска футболна школа „Дракончета“. Тя ще даде възможност на децата от училищата и детските градини да тренират футбол от малки. Вече е изградено първото игрище с изкуствена тревна настилка в СОУ за европейски езици „Свети Константин Кирил философ“.
„Започнахме модернизация на Гребния комплекс на езерото „Липник“, който ще бъде пригоден за провеждане на национални и международни състезания по кану-каяк и други водни спортове. Осигурихме средства от Министерството на младежта и спорта за ремонт на залата за художествена и спортна гимнастика в спортен комплекс „Ялта“. През последните 4 години възстановихме традициите на успешно провеждани десетилетия наред спортни турнири. Сред тях са лекоатлетическият  турнир „Младост“, както и Световното първенство по спортни танци.  
Г-н Стоилов допълни, че през мандата изцяло са обновени две спортни площадки, предназначени за обществено ползване – в близост до бл. №305 в кв. „Чародейка“ и бл. „Родопи“ в кв. „Здравец-Север“. Също така са изградени и 2 нови футболни игрища (в кв. „Здравец-Север“ и в кв. „Чародейка“). Стартирано е изграждането на площадки за фитнес на открито. Броят на изградените вече е 5 – пред бл. „Ген. Иван Винаров“ в кв. „Мидия-Енос“, на ул. „Тодор Икономов“ в кв. „Чародейка“ и зад Английската гимназия. Площадките за стрийт фитнес са разположени до бл. „Съединение“ и до бл. №305 в кв. „Чародейка“.  
По думите на кандидата за кмет Пламен Стоилов през последните години с целенасочени и последователни усилия Община Русе е допринесла за развитието на ФК „Дунав“ и русенските „дракони“ вече са част от професионалния футбол, с амбиции да извоюват позиции в „А“ група. Подкрепен активно е и баскетболният клуб „Дунав 8806“, който  спечели 4 поредни шампионски титли (2012 – 2015) и 4 поредни Купи на България.
Съставите на Общински младежки дом -  Русе също имат принос към развитието на спортната дейност в града – танцово студио „Импулс“, хор „Свети Георги“, ФТС „Зора“ и Клубът по шах са носители на златни медали и награди. Клубът по ушу „Калагия“ се гордее с над 200 медала, световни и европейски шампионски титли.
Повод за гордост е и присъдената титла за града, а именно „Европейски град на спорта през 2016 г.“, която ще утвърди спортните традиции и ще даде възможност за по-голяма изява на русенските клубове. Като „Европейски град на спорта“ Русе ще бъде домакин на престижни състезания от най-висок ранг, което ще развие местния туризъм и икономика.