Д-р Станимир Георгиев е завършил Медицинския университет в Плевен през 1981 година, специалност обща хирургия. Същата година той започва работа в отделението по хирургия в Окръжна болница-Русе, а година по-късно се мести в отделението по пластична хирургия, като едновременно специализира за пластичен хирург. През 1996 година той придобива тази специалност и е един от първите пластични хирурзи в страната. Пет години по-късно д-р Георгиев е назначен за началник на отделение „Пластично-възстановителна и естетична хирургия“.

- Д-р Георгиев, какво представлява пластично-възстановителната и естетична хирургия?
- Названието на тази хирургия е по новия стандарт в медицината и е конгломерат от много специалности за мекотъканни възстановявания на вродени аномалии, дефекти и травми по цялото тяло. Това включва оперативно лечение на очни болести, клепачи, реконструкция на носове, лицеви части и други. Естетичната хирургия се прилага за коригиране на гърди, увиснал корем и ред други аномалии по тялото. 

- А какво включва реконструктивната хирургия?
- Тя е развита в голям обем. След операция за рак на гърдата, при която тя е отстранена, идва ред на реконструктивната хирургия, която тотално или частично я възстановява. Тук искам да подчертая, че тези операции се правят само в клиники в София, Пловдив, Варна и Русе. Затова при нас идват пациентки от цяла Северозападна България.

- Колко пациенти са подложени на реконструктивна хирургия от началото на годината в отделението и колко са пожелали естетични операции?
- За реконструктивна хирургия през отделението за девет месеца са преминали около 260 пациенти, защото те се поемат от Здравната каса. Естетични операции за същия период обаче са направени на двайсетина  пациенти, защото те плащат за интервенциите по утвърдени от ръководството на болницата цени. Всичко това, за което говорихме дотук, се нарича пластична хирургия, затова в началото аз казах, че тя обединява много специалности.

- Какви други операции се правят в отделението?
- Напоследък се увеличиха раковите заболявания на кожата, които изискват не само отстраняване на тумора чрез операция, а и последваща реконструкция. При нас идват пациенти от Разград, Силистра, от Велико Търново и други градове. 
Нека не се разбира като самохвалство, но в отделението ние оперираме и много други заболявания, които са приоритет на общата хирургия, за да поддържаме квалификацията си на хирурзи. Операциите обаче се правят повече на близки и познати, защото не е колегиално да отнемаме пациентите на отделението по хирургия.

- Въпреки че в наименованието на отделението не е включено лечение на изгаряния, вие постоянно приемате пострадали в пожар пациенти. Как се справяте с тях?
- Хубав въпрос, защото всички пострадали в пожари в Русенско, Разградско, Търновско и региона около Горна Оряховица идват на лечение при нас. За девет месеца екипът в отделението е излекувал успешно 107 пациенти със средни и тежки изгаряния.

- Как процедирате с един тежко пострадал в пожар пациент?
- Пациентът веднага се вкарва в операционната и в зависимост от това каква е степента на изгаряне, се решава как да се процедира с него. Когато раните са повърхностни, се прилага лечение само с мазеви превръзки, но при голяма част от тези пациенти после се налагат оперативни намеси с последващи пластики. Това е най-скъпото лечение, защото за един болен се използват марли с метри, мазила с килограми, много антибиотици, голямо количество кръв и плазма. 
Тежките изгаряния също се лекуват в отделението с успех и досега нямаме случай да сме прехвърлили пациент в София по спешност. Когато обаче пожарът е засегнал вътрешни органи и дихателните пътища са пострадали, вероятността за успех е много малка.

- С каква апаратура разполага отделението за лечение на изгаряния?
- Апаратурата е много добра. Отделението разполага с клинитроново легло, известно на широката общественост като водно легло. В него пациентът се чувства комфортно и не се налага раните му да се подсушават. Имаме и апарат за вземане на кожа за трансплантацията й на изгорели места, лекуваме и с други съвременни апарати.

- Колко специалисти работят в пластично- възстановителната и естетична хирургия?
- Профилирани специалисти сме аз и д-р Тютюнджиев. Д-р Трифонова е общ хирург и имаме специализант по пластична хирургия. В отделението работи и д-р Пабло Рокас - специалист по уши, нос и гърло, който много ни помага в пластичната хирургия. 

- Как стои въпросът с медицинските сестри, за които се знае, че са общ дефицит за многопрофилната болница?
- Това е голям проблем и за нашето отделение. В момента при нас работят седем медицински сестри, но доколкото знам, две се канят да напуснат, защото имат оферти за по-добро заплащане в друго болнично заведение. И не мога да им се сърдя, защото те полагат много извънреден труд, който не е платен адекватно, а всички имат семейства и трябва да се грижат за тях.
Друг голям проблем са анестезиолозите. Много от тях напуснаха и днес /вчера - б.а./ оперирах с местна упойка, защото нямаше анестезиолог. По тази причина много пациенти за естетични операции са отложени във времето, защото неотложните имат предимство. 

- Колко легла има в отделението?
- 23 и вечно са пълни.