До края на януари в болниците ще бъде въведен персонален пръстов идентификатор за здравноосигурените пациенти, с който те ще могат да докажат присъствието си в стационарите. Дали отпечатъците от пръстите ще се вземат в отделните отделения или на входа на лечебните заведения, където сега са устройствата за чекиране, всяка болница ще реши индивидуално. Ако лансираната вчера от здравния министър Петър Москов идея бъде приета, чекирането ще отпадне, тъй като става дублиране на идентификацията. Срещу него има още един солиден аргумент - замислена като бариера пред злоупотребите, в някои болници системата за чекиране се е превърнала в удобна възможност за злоупотреби. Здравните власти вече са засекли немалко случаи, в които пациентите са регистрирани с личните си документи, но не лежат в съответните отделения, обясниха запознати с болките на здравеопазването. 
Министерството на здравеопазването смята да въведе индивидуален пакет за доболнична помощ за здравноосигурените граждани, в които ще се отчита здравословното състояние на всеки и според него ще се отпускат направления.
Обмисля се още спешните и неотложни състояния да бъдат заложени в основен пакет дейности, които здравната каса да заплаща от 2016 година. В него влизат животоспасяващите терапии при инфаркт, инсулт, травми, дихателна недостатъчност, хирургични състояния, рак, майчинско и детско заболяване и инфекциозни болести. За тях пациентите няма да доплащат и да чакат, ако са здравноосигурени. Останалите заболявания ще бъдат включени в допълнителен пакет, при който лечението може да бъде отложено до 2 месеца.
Нямаме още никакви разпореждания за тези промени в здравеопазването и затова не мога да ги коментирам, каза вчера директорът на Районната здравноосигурителна каса Калоян Копчев.