Болниците в Русе продължават да приемат пациенти с пръстови отпечатъци, показа проверка на „Утро“. Задължителното от 1 ноември нововъведение на здравното министерство, мотивирано с разширяващите се възможности за контрол на изразходване на парите за здраве и пресичане на злоупотребите, бе отменено от тричленен състав на Върховния административен съд в понеделник вечерта. Вчера зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков заяви, че съдебното решение твърдо ще бъде обжалвано.
За първите две седмици от въвеждането на пръстовия идентификатор разходите на здравната каса са спаднали с близо 15 милиона, а отчетените хоспитализации са с 18 481 по-малко в сравнение с първите 15 дни на ноември миналата година, съобщи Шарков.
Не съм получил указания от НЗОК за промяна в начина за прием на болни в болниците, така че пръстовите отпечатъци остават както досега, каза директорът на здравната каса в Русе Калоян Копчев. 
Нямаме заповед от здравната каса за отмяна на пръстовата автентификация и затова в Университетската болница приемаме пациенти и чрез пръстов отпечатък, и чрез чекиране на лични карти, обясни зам.-председателят на директорския борд в УМБАЛ д-р Йосиф Новаков. Впрочем чекирането с лични карти в болницата не е спирало, независимо че тя бе една от пилотните пет в страната, в която пръстовите отпечатъци се въведоха още в края на юли. 
Многопрофилна болница „Медика“ има сключен договор с Националната здравноосигурителна каса и ние ще изпълним нейната заповед за спиране приема на пациенти с пръстови отпечатъци. Такава обаче още няма и продължаваме да чекираме пациентите посредством електронната автентификация, каза съобственикът на лечебни заведения „Медика“ д-р Кирил Панайотов. Той обясни, че болницата е похарчила много пари за устройствата, но те се оказали некачествени, тъй като един пациент трябвало да натиска бутона по няколко пъти, за да го отчете. Това пък създавало условия за опашки пред отделенията. Ако здравната каса каже този метод да спре, ще се мине само към чекиране с лични карти, каза още д-р Панайотов.