Отрупаните щандове с еко, био и натурални храни на достъпни цени, продуктите с домашен вкус по стари рецепти и плодовете и зеленчуците на златната есен за втора поредна година предизвикаха огромен интерес на Празника на плодородието. Топлото и слънчево време и богатата празнична програма привлякоха стотици граждани в съботния ден на Централния пазар. Биопроизводители старателно обясняваха ползите от здравословните храни, а хората имаха възможност да дегустират и да си купят домашни храни на „народни“ цени. 
Сред по-атрактивните предложения бяха пълнено пиле с булгур и дреболии, пълнени камби с ориз и пилешки дреболии, домати шмеркезе, които учениците от Гимназията по туризъм бяха приготвили. Петокласниците от „Тома Кърджиев“ също се включиха в празника, със своята торта салам. И двете училища участват за първи път в Празника на плодородието. 
За първа година и пенсионерският клуб в Красен се представи с домашно приготвени изкушения. Възрастните дами бяха направили баница, щрудел, домашна юфка, различни сладкиши, като на щанда имаше и пчелни продукти. Народното читалище от поповското село Паламарца пък предложи на русенци баница от техния край, пълнени чушки и гюзлемета. 
Домашно приготвени ръчен кашкавал, краве сирене, прясно и кисело мляко предлагаше биопроизводител от Тетово. На интерес се радваше биволско сирене на цена 6,60 лв., биволско масло за 7 лв. и биволско прясно мляко за 3 лв., произведени в Щръклево. 
Внимание привлякоха продуктите от лимец, ръжено-малцовият хляб, ръженото слънце с множество семена и подправки. „Тук съм за първи път. Опитах хляба с лимец, но вкусът не ми допадна много. Но знам, че е полезно и здравословно, и трябва да започна да го консумирам редовно“, каза Иванка Димитрова. 
Силен интерес посетителите проявиха и към различните видове геврек - варен, царевичен, сусамен, ръжен и козуначен, арабските питки за дюнер, ръжената пърленка и ръчно точените кори. „Дойдох за арпаджик, но се отбих от любопитство на празника и си купих ръжена питка“, сподели Гинка Чубурова. 
Друг акцент бяха ръчно изработените бижута от естествени минерали и камъни. Те повлияват добре върху организма, на някои носят спокойствие, на други любов, а на трети щастие, хвалеха стоката си хората зад щанда. Цените на гривничките, обеците и герданчетата варираха от 4 до 22 лева. В съседство пък се предлагаха творби от рисувано стъкло, както и карвинг свещи. Атрактивен бе и щандът на билковите тинктури „Панацея“ по рецептите на Никола Хлебаров, които са предназначени за облекчаване на различни болежки.
Както обещахме миналата година, превръщаме този празник в традиционен и тази година се събираме тук, за да отбележим празнично края на плодородните месеци, каза шефът на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев. 
Похвална е амбицията на този ден земеделското производство да се обвърже с народното творчество, което винаги е вървяло ръка за ръка през годините и ни е запазило като народ в нелеките времена от историята ни, подчерта временно изпълняващият длъжността кмет Димитър Наков, който получи огромна кошница, пълна с прекрасни плодове. 
Празникът на плодородието бе съпроводен от богата програма, като на импровизираната сцена се изявиха ансамбълът за автентичен фолклор „Капанци“ при читалище „Искра 1893“ в ловешкото село Паламарца, както и групата за автентичен фолклор „Красенски кехлибар“, които представиха характерни за района обичаи и песни, свързани с плодородието. В празничната програма се включиха и децата от вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство, глас изви и талантливата Пресияна Димитрова.