Рогът на изобилието се беше изсипал на първия Празник на плодородието в Русе, който се проведе в събота на площада на Централния пазар. Имаше си дори Царица на плодородието, а щандовете бяха отрупани с всички плодове на златната есен. И дори намръщеното и дъждовно време не спря прииждащите хора.
Идеята е този празник да стане традиционен, а съвсем скоро ще направим и съботен фермерски пазар с био продукти, каза при откриването управителят на „Общински пазари“ ЕООД Кунчо Кунчев, организатор на празника. Ето такива събития трябва да се случват в нашия град, Община Русе няма да спре да ви кара да се усмихвате и да бъдете щастливи, присъедини се към хубавите обещания и кметът Пламен Стоилов. Той получи огромна кошница, пълна с прекрасни плодове, която кавалерски отстъпи на придружаващата го шефка на общинската дирекция „Икономика и управление на собствеността“ Нели Миткова.
След това зазвучаха завладяващи фолклорни ритми и на площада излязоха великолепните танцьори на ансамбъл „Здравец“, които накараха сърцата на всички да заиграят в такт седем осми. После се извиси гласът на даровитата певица Кристин Тодорова от Студио „Икономов“. Облечени като плодове аниматори от клуб „Веселяците“ се грижеха за доброто настроение на малки и големи. Централно място в забавата беше отделено на малчуганите, които сами или с родителите си участваха в различни забавни игри заедно с Царицата на плодородието и нейните помощници или рисуваха по случай Деня на художниците, който също беше в събота. Най-голямата атракция беше оставена за най-накрая. Тогава групата за автентичен фолклор от Кошов представи зрелищния и пълен с мистика старинен обред за гонене на злите сили Джамал. Под магичните звуци на българската гайда те пресъздадоха смъртта и възкресението на природата и благословиха присъстващите.
И докато едни не можеха да се откъснат от импровизираната сцена, други веднага се насочиха към отрупаните с хранителни биопродукти щандове. Тълпата пред масата с мед не намаляваше, в съседство пък можеха да се опитат пълнозърнести и многозърнести веган сладкиши и хлебни произведения. Интерес привличаха щандовете с вина и сокове от арония, биволско мляко и сирене, биволски месни деликатеси, козе кисело мляко и сирена, биоконсерви, планински чайове, зехтин с билки и много други здравословни продукти. Добро впечатление направиха „народните“ цени, на които се предлагаха всички стоки, и спечелиха одобрението на стотиците русенци, които не само се забавляваха чудесно в събота, но и отнесоха вкъщи много вкусни и здравословни храни.